Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen vill ha tre nya tjänster

Annons

- Förvaltningen har begärt tre nya tjänster, men vi har sagt ja till en och förvaltningen får återremiss på övriga två tjänster, förklarar omsorgsnämndens ordförande Per Jansson (s) efter senaste sammanträdet i omsorgsnämnden.

Socialförvaltningen har föreslagit att en tjänst finansieras genom att medel överförs till personalbudgeten för barn-och ungdomssektionen från kontoto Öppen ungdom.

Jansson visar den statistik som tagits fram som rör antalet barnavårdsutredningar 2002-2006 och statistik över antal anmälningar och ansökningar som rör barn och ungdomar under samma period.

År 2002 gjordes 50 barnavårdsutredningar att jämför med 152 år 2006.

Antalet anmälningar och ansökningar var 2002 202 stycken mot 393 år 2006. Den högsta siffran finns för 2005 med 477, men då rörde 20 procent av ärendena barn och ungdomar i asylsökande familjer. Av 2006 års siffror rörde i början av året 20 procent asylsökande. Under 2007 till och med 9 mars har det inkommit 50 anmälningar och ansökningar, vilket visar på samma utveckling när det gäller tillströmning av anmälningar och ansökningar rörande barn som far illa eller som riskerar sin hälsa och utveckling.

Även om ärenden som gäller flyktingar tas bort blir det en stor ökning av ärenden som gäller barn och ungdomar, konstateras i socialförvaltningens utredning som ligger till grund för ansökan om tre nya tjänster.

Nu leder inte alla anmälningar och ansökningar till utredning, men antalet är ändå stort och belastningen hård på de som ska ta hand om ärendena. Insatser av stöd, råd och vård ökar också. Samtidigt som insatserna inom öppenvården ökade har även placeringar på institution ökat något. Enligt en rapport från socialstyrelsen i februari i år är det så det ser ut i de flesta kommuner idag.

Idag har socialförvaltningen en personalbudget på fem socialsekreterare inom barn-och ungdomssektionen. För att leva upp till lagstiftningens minimikrav bedöms behovet vara åtta tjänster, fördelades på två mottagningssekreterare, en familjehemssekreterare, fyra utredningstjänster och en tjänst som kombinerad utredare och familjerättssekreterare.

Mer läsning

Annons