Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskning på schemat

Vallonättlingar, adelkopplingar eller kanske släktband till Amerika. Det finns mycket att ta reda på om ens släkthistoria. Sylvia Lundewall, lokalhistoriker och erfaren släktforskare hjälpte intresserade på Hedemora stadsbibliotek under lördagen.

Annons

Bland böcker, tidningar och tidskrifter pågår något som nästan kan jämföras med granskande journalistik. Sylvia Lundewall sitter vid datorn i ett av bibliotekets rum, tillsammans med släktforskningsintresserade besökare. De har alla tagit en kölapp för att få en snabbkurs i hur släktforskning går till. Nu för tiden sker den på nätet, främst i ett program som heter ArkivDigital. Sylvia Lundewall visar hur det fungerar.

Sylvia Lundewall hjälper Stig Larsson att fördjupa sig i sin släkthistoria.

– Det här är en katalog där alla kyrkböcker från hela Sverige finns representerade sedan 1688. Då blev det lag på att bokföra alla som föddes, giftes och dog. Det är helt enkelt böcker från olika församlingar som blivit avfotograferade, berättar Sylvia Lundewall.

I registret ArkivDigital syns födelsebok och dopbok.

Hon scrollar i registret på datorn, går förbi flikar som "födelse- och dopbok", "död- och begravningsbok", och frågar besökaren om föräldrarnas födelseort och vilka år de är födda. Hedemorabon Stig Persson sitter bredvid och följer vad hon gör på skärmen. Han bokade en tid i dag eftersom han är nyfiken på sin släkthistoria och sina band till Amerika.

– Jag vet att vi har släkt i Amerika, på min mammas sida. Det var en som hälsade på oss förut därifrån, men han finns inte längre så jag ingen direkt koppling dit. Jag har tänkt åka dit. Det vore intressant att söka efterlevande där och få kontakt med dem och se vad de har berätta, säger Stig Persson.

En annan som var nyfiken på sin historia är Anna Karlsson från Norrhyttan.

– Min pappa släktforskade mycket så jag har hela pärmar fyllda med papper och bilder som han sammanställde på 1970-talet. Tidigare har jag tittat i pärmarna men inte förstått hur jag ska gå vidare med det, så det är spännande att lära sig att förstå det bättre, säger Anna Karlsson.

Anna Karlsson och bilder på Gagnefsläkten.

I pärmarna syns svartvita foton; familjebilder från en svunnen tid. Lite vet hon redan nu, som att hennes mors släkt härstammar från Gagnef.

– Sen vet jag också att jag har kopplingar till vallonerna. Men jag ska ta reda på mer, det är jättespännande, säger Anna Karlsson.

Mer läsning

Annons