Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFX make up - Tindra Ferner skapar läskiga sminkningar

Det går rysningar längsmed ryggraden vid betraktelsen av Tindra Ferners monstruösa sminkningar. I en mörk gränd skulle man få hjärtklappning av synen, men i hennes rum hemma i Hedemora uppstår ren och skär fascination.

Annons

TV-klipp: Se när Tindra Ferner gör ett sår på vår reporter – varning för läskiga bilder i inslaget!

Vad som bara skulle bli en simpel Halloweensminkning i fjol utvecklades i stället till ett stort intresse för 15-åriga Tindra Ferner från Hedemora.

– Jag skulle bara köpa lite vax och blod för att göra en enkel sminkning. Men så testade jag innan Halloween och jag höll nästan på att ta slut på alla grejer innan det ens hann bli Halloween för att det var så kul, säger Tindra.

Här vid sitt skrivbord gör Tindra Ferner sina flesta tutorialvideor.

Tindra Ferner har pysslat med SFX Makeup i omkring ett år – och utvecklats enormt.

Det hon håller på med kallas SFX Makeup, vilket på svenska kan översättas till specialeffektssmink. I ungefär ett år har hon gjort alltifrån köttiga sår till groteska monstermasker och avhuggna kroppsdelar. Samtliga påhitt har hon lärt sig på egen hand. Hon har spanat på bilder på Instagram för inspiration, men Youtube-tutorials är däremot ingenting som hon har använt sig av. Oftast vet hon i vilka situationer hon ska använda vax och i vilka situationer där latex är att föredra. Ibland kan det dock vara bra att ta hjälp av mer erfarna SFX-sminköser.

– När det gäller vissa frågor om material har jag ibland kontaktat folk på Instagram.

Det är där hon oftast hämtar inspiration. En gång försökte hon härma en ansiktssminkning där det ser ut att krypa maskar ur kinden. Rysligt trovärdigt. För verklighetstroget är självklart ambitionen - och imponerande nog även resultaten.

Tindra Ferner i sitt rum – ett kreativt kaos med bandplanscher, husdjur och kreativt smink.

Bild från Tindras Instagramkonto sfx.stuff.

Hur reagerar folk som ser dina sminkningar?

– Det har ju varit så att folk fått upp mina bilder i rekommendationer på Instagram. Då har de väl tänkt "herregud, någon har skurit upp sitt ansikte" och så kollar de på bilden och så är det inte så. Då blir de förvånade, man ser ju inte sådana sminkningar så ofta. Och när man ser det i filmer tänker man inte på det.

På Instagram har hon nästan 13 000 följare som blir inspirerade, fascinerade och inte minst äcklade av hennes detaljerade sår-gestaltningar. Äckligt är den spontana reaktionen hos de flesta som ser hennes kreationer. Andra får äran att uppleva skräcken i realtid. Särskilt hennes familjemedlemmar som har fått ett sig par chocker det senaste året.

– Det har hänt ganska många gånger att jag har suttit vid mitt bord och sminkat mig och så kommer mamma in och säger att det är mat. Då vänder jag mig om och hon blir helt chockad och bara "åh men gud", säger Tindra och skrattar.

Det är med andra ord en hel del som blir skrämda av hennes kreativa påhitt. Men Tindra gillar reaktioner. Och hon gillar att det hon håller på med är lite udda.

– Det roligaste med det här är att det är så annorlunda, det är så konstigt liksom. Jag kan hitta på vad som helst. Vad som är kul är också att det inte finns så många som håller på med det här och kan tekniken. Man blir lite speciell då.

Speciell var även kreationen Tindra pysslade med för ett par veckor sedan. Hon skapade en blodig illusion av legobitar inkörda i en fot. En smärtsam syn som var ett helt eget påhitt.

– Jag såg att många av mina följare på Instagram gjorde samma sak sedan, så det var kul.

Den smärtsamma känslan av legobitar i fötterna från Tindras Instagramkonto sfx.stuff.

När Tindra förvandlade sig själv till ett groteskt monster. Här på Instagramkontot sfx.stuff.

Kreativiteten verkar inte ha något stopp för Tindra. Idéerna bubblar ständigt. Hon har bland annat visioner om att förena monstersminkningar med fotograferingar i stämningsfulla miljöer, som ute i skogen. Det har hon dock inte riktigt hunnit förverkliga än. Men 15-åriga Tindra har många år på sig. Kanske kan hon även i framtiden syssla med SFX-smink på professionell nivå.

– Jag skulle vilja ha något jobb inom det här området. Annars kommer jag hålla på med det så länge jag tycker det är kul helt enkelt, säger Tindra.

Tindra Ferner hoppas att hon kan syssla med SFX Makeup i sitt framtida yrkesliv.

Effektsminkning kräver bland annat olika nyanser av röd färg för att skapa verklighetstroget blod.

Tindra gjorde en egen variant av konstnären Colin Christians verk. Bild från Tindra Ferners Instagramkonto sfx.stuff.

DT:s reporter fick en blodig sminkning avTindra Ferner. Se hur hon gjorde på dt.se.

Mer läsning