Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på teknikskola i Hedemora

/
  • Teknik för framtiden. Lina Dahlbom, längst till höger, informerade bland annat Karin Löfstrand och Florence Emilsson från Hedemora näringslivsbolag, och Hans Pernsjö, kommunledningskontoret, om KomTeks verksamhet i Härnösand.

Annons

På fredagen var Lina Dahlbom från KomTek i Härnösand och informerade om verksamheten för Hedemora kommuns politiker och tjänstemän. KomTek finns i dag som kommunal verksamhet i nio kommuner, men Nutek som tagit initiativ till KomTek har avsatt medel för att sprida det till fler orter.

- Det behövs fler tekniker och vi vill få upp ögonen för teknik redan hos barnen, och förhoppningen är att de väljer den yrkesbanan senare i livet, säger Lina Dahlbom.

Flickor och pojkar från förskolan till och med gymnasiet är välkomna att på sin fritid delta i olika tekniska projekt. Målet är att grupperna ska ha en jämns könsfördelning.

I Härnösand har verksamheten varit igång sedan 2003 och där har det arrangerats kurser i bland annat betonggjuteri, lampdesign och filmredigering.

- De får lära sig grunderna, tekniska begrepp och att förstå hur saker hänger ihop, säger Lina Dahlbom.

Hans Pernsjö, kommunledningskontoret, är positiv till förslaget.

- Barn som gillar musik och idrott har inga problem att hitta fritidsaktiviteter, men det finns inget för teknikintresserade, säger han.

Att få fler att intressera sig för det här området är viktigt, framför allt för mindre kommuner, menar Lina Dahlbom.

- Det kan innebära att unga människor kan stanna kvar på orten och att företag kan anställa personal från bygden. Det här är långsiktigt tänkande, säger hon.

Även näringslivsbolaget ser KomTek som en bra investering för framtiden.

- Det är viktigt att satsa på de unga, vi har ju redan Geniknölarna på mellanstadiet till exempel, men med KomTek kan vi bredda oss mer, säger Florence Emilsson, Hedemora näringslivsbolag.

Nu ska politikerna ta ställning till om KomTek ska starta i Hedemora. Ansökan ska vara inne senast den 1 juni.

Fakta: KomTek

En större allmänbildning inom teknikområdet blir till gagn för hela samhället. Det är grundtanken bakom kommunala entreprenörs- och teknikskolor, KomTek - ett idékoncept som har utvecklats inom Nutek (Sveriges nationella myndighet för frågor som rör näringslivets utveckling) i samarbete med Ams.

KomTek är tänkt som ett komplement till undervisningen i skolan och arbetslivet och ska ge en allsidig teknisk kunskap och träna entreprenöriella egenskaper.

KomTek kan skapa en ny rekryteringsbas för utbildning av duktiga tekniker och naturvetare av båda könen. För regionen kan företagsamma KomTek också bli en mötesplats för alla med engagemang för teknik lärare, föräldrar, innovatörer, företagare, kommunala tjänstemän med flera.

Idékonceptet innehåller vissa givna delar, men ger samtidigt stort utrymme för lokala anpassningar. Till det givna hör en pedagogik som bygger på glädjen i att skapa med teknikens hjälp samt att hälften av de studerande ska vara flickor/kvinnor.

Källa: www.technichus.se/komtek

Mer läsning

Annons