Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridning för funktionsnedsatta hotas av nedläggning: "Det är förskräckligt"

Antalet funktionsnedsatta ryttare har minskat drastiskt hos Hedemorabygdens Ridklubb, HBR, sedan landstinget beslutade om att skära ned på kostnaderna inom området.
– Det är förskräckligt, säger HBR:s ordförande Ann-Christine Hedman.

Annons

Sedan 1992 har man haft möjligheten att erbjuda ridning för funktionsnedsatta personer hos Hedemorabygdens Ridklubb, HBR. Men nu ser det ut som om den 24 år långa verksamheten är på väg mot sitt slut.

LÄS MER: Spännande klubbmästerskap i dressyr

– Det är förskräckligt. Både brukare och personal har kämpat för att den ska få vara kvar, säger HBR:s ordförande Ann-Christine Hedman.

Framtiden för ridningen anpassad för funktionsnedsatta i Hedemorabygdens Ridklubbs lokaler är oviss.

Anledningen till de negativa förändringarna ligger i ett beslut från landstinget kring att verkställa det stora sparpaketet som presenterades under förra året. Och sista juni lade man, som ett första steg, ned träningsenheten vilket ledde till att behandlingsridningen försvann från ridklubben. Därefter påverkades även ridningen för funktionsnedsatta kraftigt av det indragna stödet.

LÄS MER: Landstingets sparpaket på 350 miljoner

– Från början hade vi 12 stycken som red i barngruppen och 9 stycken i vuxengruppen. Nu har vi bara 3 barn och 6 vuxna kvar, de var de enda som hade råd att fortsätta, säger Ann-Christine.

Färre funktionshindrade har råd att sätta sig i sadeln när kostnaden ökat för ridlektionerna.

Kostnaden är en stor bidragande anledning till varför många av de funktionsnedsatta ryttarna inte längre kan fortsätta med ridningen. Numera kostar det dem nämligen 405 kronor för en 30 minuter lång ridlektion, till skillnad mot de 145 kronor som övriga ryttare betalar.

LÄS MER: Ridsatsning på funktionshindrade

Ridklubben söker nu pengar från olika håll för att lyckas hitta nya sätt att finansiera ridningen på i fortsättningen. För möjligheten att landstinget ska återuppta sin delaktighet i verksamheten tycks i nuläget vara låg.

– Ridningen var en av många olika behandlingar som funktionsnedsatta kunde få av oss, men nu får man hitta nya vägar till andra behandlingar, säger Elin Norén (S), ordförande för Funktionshinderrådet hos landstinget Dalarna.

Vidare förklarar hon varför man valde att lägga ner just verksamheten kring ridningen för funktionshindrade. Något som då grundar sig i hur man beslutade om att göra besparingar på flera områden inom hälsosektorn.

LÄS MER: Ridterapi fick 500 000 i stipendium

– Vi såg över hela landstingets verksamhet och såg att det fanns en del saker som egentligen inte borde vara landstingets uppdrag. Därför blev ett led i våra besparingar att vi tog bort de sakerna för att kunna prioritera sjukvården istället, säger Norén (S).

Mer läsning