Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasrisker vid älven i Fäggeby

Annons

- Vi har redan gett miljö-och byggnadsnämnden uppdraget att genomföra undersökningen och då även undersöka ekonomin. Vi kan få bidrag från Räddningsverket med 70-75 procent av kostnaden och kommunens kostnad för undersökningen kan bli cirka 40 000 kronor, förklarar kommunalrådet Abbe Ronsten (s).

1990-1991 gjorde VBB-Viak AB på uppdrag av Räddningsverket en översiktlig undersökning av "stabiliseringsförhållanden vid älvstränder inom Säters kommun". Det nu aktuella området klassas som prioritet två av tre, innebärande medelstor risk för skred.

Det har visat sig att någon dokumentation av vad som hänt i slänten inte skett och därför finns inga referenspunkter och det kan inte bedömas om några markrörelser skett vare sig i slänten eller under vattenytan.

Den erosion som skapat branta undervattenslänter är också bidragande till rasrisken i slänten mot villorna. Erosionen i undervattenslänten är en process som ständigt pågår och tilltar snabbt när det är höga flöden i älven. En förmodad strömvirvel, som bildas bakom en utstickande landtunga, är ytterligare en faktor som ökar risken för erosion, framkommer av gjorda undersökningar.

Det är fyra villor som finns inom det aktuella området som inte uppfyller kraven mot skred.

Innan ett beslut tas om eventuella åtgärder som behövs för de fyra villornas säkerhet ska den nu aktuella fördjupade undersökningen genomföras.

Mer läsning

Annons