Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyksjuk tvingas flytta

Annons

Mannen är dömd till rättspsykatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, och långtidspermitterad till Långmora gård från avdelning 51 på Säters sjukhus. Han har i dag hjälp och stöd på Långmora gård med att se till att medicin tas en gång per dag, vid kontakter med myndigheter, nykterhetstester, skjuts till olika aktiviteter, samt att personal finns till hands när han behöver någon att prata med för att få stöd.

Mannen ansökte i höstas om bistånd för sitt boende på familjehemmet tills vidare för att senare få särskilt boende med boendestöd.

Omsorgsnämnden anser att mannens behov inte är så stort att han har rätt till särskilt boende. Han har befunnit sig på Långmora gård i flera år och nämnden tror inte att detta medför någon förändring. De behov mannen har kan han dels få hjälp med av sin förvaltare, dels genom insatsen boendestöd. De sociala kontakterna kan han få via dagverksamhet, anser omsorgsnämnden.

Spindelns familjevårdshem, som ger handledning till Långmora gård, uppger att mannen alltid behöver någon att prata med, vilket kanske inte alltid är fallet i boendestödet, och att han inte kommer att delta i dagverksamheten eftersom han inte är social på det sättet.

Hedemora vuxenpsykiatri uppger att mannen känner sig trygg i det boende han har nu, och att han skulle känna sig instängd i en lägenhet i Hedemora eller Långshyttan.

Länsrätten delar inte omsorgsnämndens inställning till att den struktur som mannen har på Långmora gård kan tillgodoses i ett andrahandsboende med boendestöd.

Mer läsning

Annons