Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyksjuk fastnade i dammlucka

/

Annons

Det var en förbipasserande som slog larm efter att ha hört mannens rop på hjälp. Fotspår i snön tyder på att 57-åringen promenerat ut på isen, men eftersom det är mycket strömt vid dammluckan var isen tunn där mannen trillade i och fastnade i ett järnrör så att han själv inte kunde ta sig upp igen.

När larmet om olyckan nådde Räddningstjänsten skickades en dykbil från Falun till platsen.

– Vi visste ju inte om han kunde hålla sig själv över ytan och hade vi väntat tills vi kom fram kanske det hade varit för sent, berättar Roger Boberg, insatschef vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Det var mycket strömt vid dammluckan, men 57-åringen lyckades hålla huvudet ovanför ytan tills Räddningstjänsten kom fram. Kraftigt nedkyld skickades mannen vidare till lasarettet i Falun, men mådde under söndagen efter omständigheterna bra.

Den 57-årige mannen är patient vid Wikmansgårdens sjukhem, som är en vårdinrättning för psykiskt funktionshindrade. På Wikmansgårdens sjukhem anser man inte att personalen gjort någonting fel som låtit mannen promenera på egen hand.

– Våra patienter har milda psykiska funktionshinder och vi uppmuntrar dem att gå ut själva, vi har inga slutna avdelningar, säger chefen Kalman Vanki.

Men han kommer att tillsätta en utredning på måndag för att undersöka vad som hände i det aktuella fallet. Patienterna ska säga till när de går ut och det hade 57-åringen inte gjort den här gången. Men eftersom olyckan hände alldeles i närheten av Wikmansgården hade personalen ännu inte hunnit sakna mannen.

Olyckan i Vikmanshyttan är den andra på kort tid där en person fastnat i en dammlucka. I slutet på december förra året omkom en man i 50-årsåldern sedan han fastnat i en dammlucka i ån Flian utanför Skara. Han drogs ned under vattenytan och kunde inte räddas.

Roger Boberg anser ändå inte att det är rimligt att upprätta skyddsstängsel vid dammluckorna.

– Då skulle man snart få stängsla in hela området och dessutom är det ett vackert område, vars skönhet skulle förstöras av en sådan handling, säger Roger Boberg.

Kalman Vanki däremot är inte helt främmande för att sätta stängsel vid de allra brantaste områdena.

Mer läsning

Annons