Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt bibliotek

/
  • Biblioteksshefen Tommy Larssson visar de populära ljudböckerna. Foto: Marlene Andersson.

Annons

Under 2006 lånades 157 378 böcker ut på biblioteken i Hedemora, Långshyttan och Vikmanshyttan. Det är visserligen 9 069 färre än året innan, och det är den minskade utlåningen av barnböcker som drar ner siffran. Men det har bibliotekschef Tommy Larsson en förklaring på:

– Vi har något som kallas bokpåseverksamhet. Vi lånar ut påsar med ungefär tio böcker i varje till förskolorna, där personalen förmedlar dem vidare till föräldrar och barn.Påsarna går ofta runt till flera familjer innan de kommer tillbaka till oss, men i statistiken blir de tio böckerna bara tio utlån, trots att det är fler som läser dem, säger han.

En annan orsak till färre utlånade barnböcker är att filialerna i Smedby, Garpenberg och Stjärnsund lades ner den 1 juli 2005.

Ser man till antal utlån per invånare ligger Hedemora kommun över både läns- och riksgenomsnittet. Det tror Tommy Larsson beror på själva bibliotekshuset i Hedemora, som han anser är ett av länets finaste bibliotek och ett välutrustat sådant.

– Vi har även en bra verksamhet där vi jobbar mot skola och funktionshindrade, bland annat med Boken kommer som innebär att de som inte kan ta sig till oss får böcker hemskickade i stället. Under 2006 hade vi 50 sådana låntagare, säger Tommy Larsson.

Förra året hade huvudbiblioteket i Hedemora 134 636 besökare, vilket är en ökning med 4 482 besök jämfört med 2005. Det innebär att det i snitt går in 458 besökare genom dörrarna varje dag.

– Alla kommer dock inte hit för att låna, folk läser tidningar, använder internet eller släktforskar. Biblioteket är även en mötesplats för människor.

I dag finns ungefär 83 200 böcker på kommunens bibliotek. 5 383 av dem köptes in 2006. Den populäraste boken just nu, Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, finns i sex exemplar, men den som vill låna den får trots det köa.

– Efter några år när det inte är lika stort tryck på en populär bok gallras antalet exemplar ut och säljs på bokloppis, precis som de faktaböcker med inaktuell information.

Varje år försvinner böcker, som blir stulna eller tappas bort av låntagare.

– Ja det är ett visst svinn, men det är inget stort problem. Den som lånat en bok som går sönder eller tappas bort får ersätta den.

Tommy Larsson tror inte att läsandet kommer att försvinna, trots alla nya aktiviteter och teknikprylar som hela tiden kommer fram.

– Det märker jag bland annat när jag pendlar till jobbet, många människor på bussen eller tåget läser böcker. Att läsa är fortfarande stort.

MARLENE ANDERSSON
marlene.andersson@daltid.se

Mer läsning

Annons