Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappersslarv ledde till att sekretessbelagda uppgifter spreds

Slarv på ett boende i Hedemora kommun ledde till att sekretessbelagda uppgifter om en boende spreds. Nu har händelsen anmälts.

Annons
Foto: Maja Suslin / TT

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fått ta emot en lex Sarah-anmälan från föreståndaren på ett boende i Hedemora kommun.

Enligt anmälan försvarades sekretessbelagda uppgifter om en av de boende i ett skåp som inte var säkert. Dessutom var det en annan boendes skåp – något som ledde till att papperna av misstag lämnades ut till fel person då de gömde sig bland andra dokument.

Personen som fick papperna, som bland annat innehöll personlig information samt uppgifter om personens vårdbehov, behöll sedan dessa utan att någon annan visste om det och det hela uppdagades inte förrän under ett senare möte.

Personen som fått sina papper utlämnade ska då ha blivit både ledsen och kränkt samt fått bristande förtroende för boendet.

Föreståndaren konstaterar att det är oklart när i tid samt hur papperna hamnade fel.

Denne uppger att man efter händelsen har haft samtal med berörd personal samt med de boende och att man kommer att göra uppföljning, kontroll samt utbildning avseende sekretess och hantering av dokumentation.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons