Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker övergång för skolbarn

/
  • Farlig skolväg. Emil Stehn går i fyran på Västerby skola. Varje dag måste han korsa den tungt trafikerade riksväg 70 för att ta sig till och från Tjärna där han bor.

Annons

Riksväg 70 är en av de 100 vägar i Sverige med flest mötesolyckor. Vägverket ska därför sätta upp mitträcken längs sträckan genom Hedemora.

Där riksvägen korsas kommer det att finnas öppningar i räcket. Gång- och cykeltrafikanter får korsa vägen i två etapper enligt Vägverkets förslag. Men Österbys byaman Ann-Marie Sörbergs är kritisk till lösningen.

- Eleverna i Västerby skola får cykla till skolan från och med fjärde klass. Risken finns att det inte ens ser över vägräcket om det kommer några bilar, säger hon.

Lena Jernberg som leder byggprojektet vid Vägverket menar ändå att säkerheten för gång- och cykeltrafikanter blir bättre med räcken än utan som idag. En planskild korsning kostar flera miljoner och det ryms inte inom ramarna för projektet förklarar Jernberg. Men hon håller med om att det vore den säkraste lösningen.

- Det är bra att folk hör av sig så vi får reda på vilka behov som finns, säger Lena Jernberg.

Men Ann-Mari Sörbergs tycker inte att hennes och de andra byamännens åsikter har tagits i beaktande av Vägverket. De har varken blivit informerade eller kallade till något samrådsmöte. Information har byamännen fått via berörda markägare.

Mer läsning

Annons