Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad spritförsäljning i Dalarna och Hedemora

/
  • Sommarkonsumtion. Alkoholkonsumtionen har en tendens att öka i och med semestertider och förbättrad ekonomi.  Foto: Ulrika Hansson

Annons

Spritförsäljningen har ökat med 10 procent i Hedemora sedan Systembolaget flyttade till den nya lokalen den 1 mars. Det är främst självbetjäningen som bidragit till ökningen tror Margareta Stenström.

Folk köper mest öl konstaterar hon. Men den ökade försäljningen fördelar sig jämnt över alla produkter. Det är fortfarande under fredag och lördag som det köps mest alkohol.

En betydande ökning i försäljningen under sommaren har personalen i Hedemora också noterat. Först kom självbetjäningen och sedan följde semestertider, vilket troligen bidragit till ökningen.

- Men till hösten ska det bli intressant att se vart det bär hän, säger Margareta Stenström.

Ökningen kan också, enligt Margareta Stenström, bero på att nyhetens behag med exempelvis inköp av alkohol via Internet eller inköp i Tyskland har lagt sig.

- I och med att en skatt tillkommer på alkoholen som köps via nätet så är det möjligt att priserna börjar likna de priser som vi har.

Hon tror också att många märkt att smuggelsprit kan innebära problem. Kontrollen verkar ha blivit striktare, sortimentet är litet och dessutom vet kunden inte hur smugglarna förfarit med varorna.

- Har alkoholen varit fryst så är den förstörd, säger hon.

Systembolagets försäljning från januari till och med juni i år ökade med 5,6 procent mätt i ren alkohol jämfört med samma period 2006. Och i juni har man noterat en ökning med 7,4 procent. Enligt Systembolagets vd Anitra Steen kan det varma vädret i juni spela in, liksom att skatteåterbäringen betalas ut i juni. Dessutom påpekar hon att hushållens disponibla inkomster ökar, vilket erfarenhetsmässigt leder till ökad alkoholförsäljning.

Det finns främst två anledningar till att försäljningen i Dalarna har ökat kring dubbelt så mycket i juni i jämförelse med resten av Sverige, menar Systembolagets biträdande presschef Lennart Agén.

- Dalarna är ett av de län som gränsar mot Norge, och eftersom det är billigare att handla alkohol i Sverige än i Norge så kan det vara en av anledningarna. Om man tittar på var försäljningen ökat mest så är det Dalarna, Värmland och Jämtland. Man kan också se tendenser på att färre åker ner till Danmark och handlar alkohol. Nyhetens behag har lagt sig lite och folk har väl märkt att det varken blir billigare eller bättre i längden, säger Lennart Agén.

Mer läsning

Annons