Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggd labyrint för inre kraft

/
 • Konsult. Charlotta Ek-Åhrberg är nöjd med nya lusthuset.  Foto: Mikaela Larm
 • Frodig. Blommor lyser upp stenbumlingar och trädstammar.  Foto: Mikaela Larm
 • Tydlig entré. Den fyrkantiga entrén har enligt Feng Shui en jordform.  Foto: Mikaela Larm
 • Spännande. En promenad in och ut i labyrinten är en magisk upplevelse.  Foto: Mikaela Larm
 • Avsides. Mellan två buskar hittar man det mysiga lilla nybyggda lusthuset längst ned i trädgården.  Foto: Mikaela Larm
 • Central men skymd. Förhoppningen är att labyrinten och trädgården ska vara mer skymd från omgivningen med angränsande buskar.  Foto: Mikaela Larm

Annons

Diskussionen om Fridhems trädgård och dess framtid fördes redan tidigt i våras. När Feng-Shuikonsulten Charlotta Ek-Åhrberg kom med förslaget att ta sina studenter på en konsultation i trädgården var Carina Höglund, som förvaltar trädgården inte sen att tacka ja.

När konsultationen var klar började arbetet. Carina Höglund byggde under några intensiva dagar själv en ny damm, enligt Feng-Shui principen att det ska finnas vatten i trädgården. Buskar grävdes upp och flyttades, nya träd och blommor planterades.

En viktig del i skapandet av Feng-Shui trädgården är att man inte ska kunna se hela trädgården från ingången och att den på så vis ska bjuda på spänning och överraskningar under besöket. Charlotta Ek-Åhrberg hittade den perfekta platsen för en labyrint och sökandet efter sponsorer till bygget började.

- Jag fick hjälpa av styrelsen i Stiftelsen Stjärnsund att hitta materialet och till slut fick vi allt plus materialet till ett lusthus sponsrat av lokala företag, säger en tacksam Charlotta.

Sedan hjälpte flera av Stjärnsunds invånare till vid själva anläggningen.

Syftet med att anlägga en labyrint var att skapa en helig plats för alla att besöka för en stunds stillhet och reflektion. Labyrinten är en urgammal symbol och har hittats i kulturer som levde för mer än 4000 år sedan. Den symboliserar helhet och resan mellan den inre och yttre världen och livets resa. Sverige har cirka 300 trojeborgar och därmed flest i världen. Trojeborgen är den labyrintform som har en väg in och samma ut, utan andra gångar som man kan förvilla sig i.

Redan på 80-talet när Eva Johansson först anlade trädgården fanns en tanke om att den skulle finnas som en plats för att få ny kraft. Symboliken fanns också med och trädgården skapades med ett keltiskt kors i mitten. Korset finns fortfarande kvar och kommer med sommarens arbete att lyftas fram igen.

- Egentligen följer Eva Johanssons planering på 80-talet omedvetet de flesta av Feng Shui principerna, säger Charlotta.

Den viktigaste delen av arbetet är att trädgården ska ringas in mer av buskar och mindre träd för att skapa trygghet och krypin känsla för besökarna, men det finns ingen budget för att köpa in fler buskar i nuläget. Trädgården står öppen för alla som vill vandra omkring eller ha en picknick i det gröna.

Fakta: Feng Shui trädgården

ska enligt traditionen innehålla:

 • En tydlig portal vid ingången.
 • Ett lusthus på en något gömd plats.
 • Vatten.
 • En bro, helst över vattnet.
 • En markerad gräns runt hela trädgården.
 • En blandning av stora och små buskar och träd.
 • Feng Shui är en kinesisk urgammal tradition att skapa harmoni i den omgivande miljön för att skapa harmoni inom sig själv.

Mer läsning

Annons