Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tillväxtkassan hoppas kunna skapa fler jobb i Hedemora

Nystartade Hedemora tillväxtkassa AB, ska hjälpa små och medelstora företag att växa.
– Vi är erfarna företagsledare som är beredda att investera i företag med potential att expandera, vi kan hjälpa till med styrelsearbete och har ett stort kontaktnät, säger ordförande Göran Lindblå.
Bolaget kommer att samarbeta med lokala näringsidkare, för att skapa framtidstro och nya jobb.

Annons

Kjell Grundström, Göran Lindblå och Ann Lund sitter i styrelsen för nybildade Hedemora tillväxtkassa AB och är redo att stötta lokala företag som vill växa.

– Det har varit stora omvälvningar och strukturförändringar i vårt område, säger Göran Lindblå.

På orter där industrier lagt ner verksamheten etablerar sig i stället små och medelstora företag. Så har skett i Vikmanshyttan och Göran Lindblå tror på samma trend i Långshyttan, sedan Outokumpu avvecklat Klosterverken.

Men mindre företag har inte alltid lätt att få fram kapital eller rätt kompetens, för att kunna utöka verksamheten. Det är där som tillväxtkassan med sina sju medlemmar, ska kunna fylla en funktion.

– Vi tror att bankerna också kan vara mer öppna om det finns erfarna företagsledare som går in med eget kapital, säger Göran Lindblå som bland annat varit koncernchef för OKQ8 och är ordförande i Folksam.

Men tillväxtkassan är något annat än ett riskkapitalbolag, som bara går in med pengar under en kortare tid. Medlemmarna beskriver sig som lokala affärsänglar, vilka även satsar ett stort engagemang i lovande affärsidéer och bidrar med eget arbete.

– Det är ingen av oss som går in i det här för att snabbt bli rik, det här är en satsning för Hedemora och en tro på idéer som har framtiden för sig, säger Kjell Grundström som är investeringsansvarig.

Han har bland annat varit ordförande i Hedemora näringsliv och var med och startade upp Skedvi-Bröd, som han tycker är ett bra exempel på ett företag som en tillväxtkassa skulle kunna gå in och stötta.

– En viktig poäng är att vi engagerar oss i bolagen, där det ofta saknas lokalt riskkapital och kompetens, just kompetens och nätverk kan vara nog så viktigt, säger Ann Lund som är ekonomi- och redovisningskonsult med lång erfarenhet av att jobba med mindre företag.

Göran Lindblå tycker att det vore idealiskt om det startades tillväxtkassor i varenda en av Dalarnas kommuner.

– Jag tror att det är nödvändigt för Dalarna i framtiden när jobben försvinner i den tunga industrin, det finns väldigt fina förutsättningar och Dalarna är ett väldigt bra varumärke, säger han.

Hedemora tillväxtkassa AB tar dels själva kontakt med företag de kanske fått tips om, men annars är det bara att höra av sig. Det behövs dock mer än bara en idé. Tillväxtkassan vänder sig till företag som har en fungerande verksamhet.

– Det handlar om ett delägarskap där vi går in och köper en del av aktiekapitalet och det kanske då är en poäng i att kräva en styrelseplats. Det kan också vara betydelsefullt om banken ser att det finns en väl fungerande styrelse och även kontakter med myndigheter kan bli lättare, säger Göran Lindblå.

Ann Lund påpekar att det inte handlar om något bidrag, eller räddningsoperation. Tillväxtkassan vänder sig till företag som både har potential och vilja att växa.

– Tillväxtkassan är ett ägarkollektiv där fler kan ansluta sig, det finns några platser till, berättar Kjell Grundström.

Den som är intresserad kan vända sig direkt till honom, men bolagen ska även lansera en hemsida under hösten.

– Jag tror att det här kan bli ett litet men viktigt bidrag för det lokala näringslivet i Hedemora, om fler i länet startade lokala tillväxtkassor skulle vi tillsammans kunna skapa hundratals nya jobb, säger Göran Lindblå.

Mer läsning

Annons