Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler försvårar heltid

Annons

Tidigare har den alternativa barnomsorgen skickat rapporter fyra gånger per år till kommunen. Antalet inskrivna barn används som underlag för att beräkna hur stora bidrag varje friskola och friförskola är berättigad.

- Vi vill styra upp uppföljningen så att vi har bättre koll på verksamheten, förklarar barn- och utbildningsnämndens ordförande Berndt Nygårds (s) med anledning av de nya kraven på tätare rapportering.

Inom föräldrakooperativet Kultingen har syskon till barn som redan finns i verksamheten förtur. Kultingen kan alltså inte som kommunen fylla en vakans så fort den uppstår.

- Syskon kan komma mitt i terminen. Ibland så är det lite att göra på hösten men mycket på våren, förklarar Mona Geprägs.

Kultingen har som mål att personalen ska kunna erbjudas heltidstjänster. Men de nya reglerna där bidragets storlek kan bli olika varje månad försvårar en långsiktig planering. Detta går ut över ambitionerna att införa heltidstjänster enligt Mona Geprägs.

- Vi fick ingen förhandsinformation om att detta var på gång. Det var först när beslutet redan hade fattats som vi fick ett brev, säger hon men tillägger att de berörda blivit inbjudna av kommunen i efterhand för att diskutera beslutet och få det förklarat.

En hjärtefråga för socialdemokraterna är att alla som vill gå upp i heltid ska ha möjlighet till det. De nya reglerna sätter alltså käppar i hjulet för de arbetsmarknadspolitiska ambitioner som kommunens styrande parti representerar.

- Det kan jag hålla med om, men jag vet inte hur vi ska lösa det. Samtidigt är det ju så att vi inte vill betala ut mer pengar än vi behöver. Det här är ett problem som gäller många små enheter, säger Berndt Nygårds.

Mer läsning

Annons