Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildning som ger jobb

/
  • Samarbete. Hedemora Lärcentrum och Boliden inleder nu ett samarbete för att låta utbilda gruvarbetare. Från vänster Håkan Frenell och Nini Broström från Lärcentrum, samt Jenny Gotthardsson och Tom Söderman från Boliden.

Annons

Bergarbetare har länge varit en bristvara i Sverige.

- Ja, det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft inom området, konstaterar gruvchef Tom Söderman. Vi får rekrytera personer med specialkunskaper från industrin, och utbilda dem internt.

Tidigare fanns utbildningar i bergbrytning på flera håll i landet. I dag arrangeras vissa utbildningar i norra Sverige, men på gymnasial nivå finns endast en kvar - på Spångbergsgymnasiet i Filipstad.

- Det fanns en i Hedemora tidigare också, men den lades ned i slutet av 80-talet.

Sedan dess har gruvindustrin blomstrat. Expansion och höga malmpriser gör att gruvor i dag ropar efter kvalificerad arbetskraft.

Med de nya fyndigheterna vid Lappberget och kommande pensionsavgångar är också Boliden i stort behov av ny arbetskraft framöver.

- Vi behöver 5-10 personer varje år, säger Jenny Gotthardsson. Både fast anställda och semestervikarier.

Därför har Boliden inlett ett samarbete med Hedemora Lärcentrum, och redan till hösten erbjuder de gymnasial påbyggnadsutbildning - grundutbildning i bergarbete.

- Vi vet att det finns intresse för kortare yrkesutbildningar där man kan få jobb efteråt, säger Håkan Frenell som är rektor på Hedemora Lärcentrum.

Bolidens och Lärcentrums utbildning i Garpbenberg är på 30 veckor och förbereder för bergarbete under jord.

- Man är givetvis inte färdigutbildad efter 30 veckor, säger Söderman. Men man ska kunna ta jobb som bergarbetare.

- Vi tror att detta kommer att bli jättelyckat, fortsätter Sörman. Ungdomar kan gå utbildning och få jobb på hemmaplan. Förhoppningsvis kommer liknande utbildning att finnas även på gymnasieskolan i framtiden.

Mer läsning

Annons