Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsar kommunen miljoner på integration i Hedemora

Det nya projektet ”En väg in” ska hjälpa nyanlända i Hedemora att komma in på arbetsmarknaden. En av aktiviteterna är det nya språkkaféet som öppnade på onsdagen.

Annons

Hedemora kommun har beviljats 13,6 miljoner kronor från EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF) för att på olika sätt hjälpa nya svenskar in i samhället. Projektet innehåller 46 olika aktiviteter, och är det största som fonden hittills har beviljat till en kommun.

– Vi försöker skapa möten för att hjälpa människor att komma in i samhället, och även att de som bor här får lära känna de nya invånarna i kommunen. Vi kommer att skapa många mötesplatser, och det här språkkaféet är ett av dem, säger Björn Björklund, projektledare.

Läs mer: HBTQ-kafé har öppnat i Hedemora

Projektet är treårigt och har som mål att skapa förutsättningar för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden, bland annat genom praktiksamordning, matchning och kompetensutveckling. Utöver 13,6 miljoner kronor som beviljats från AMIF har kommunen gått in med 3,5 miljoner kronor och övriga projektpartners, däribland Hedemora Näringsliv, med 1,1 miljoner kronor.

Det nya språkkaféet i Hedemora har öppet två dagar i veckan, och vid varje tillfälle hålls en föreläsning av personer från exempelvis polisen, räddningstjänsten och försäkringsbolag.

Safa Abouzid (i mitten) studerar svenska på Röda korset och besökte språkkaféet tillsammans med sin klass.

– Vi kommer att lyssna in vad deltagarna önskar sig, säger Björn Björklund, och berättar att umgänget till stor del kommer att ske genom olika aktiviteter.

– Vi kommer att spela brädspel och ha speed art med en konstpedagog. Om man jobbar med en aktivitet, något som intresserar och engagerar, då är man mer benägen att prata för att förklara och föra fram sina åsikter. Och där kan man se vad som skiljer mellan olika kulturer och vad som är lika, och det är ofta väldigt mycket.

Läs mer: Samåkningsprojekt i Hedemora och Älvdalen beviljas 800 000 kronor

En av dem som besökte språkkaféet på onsdagen var Safa Abouzid, som kom till Sverige från Syrien för ett år sedan. Hon studerar just nu svenska på Röda korset och var där tillsammans med sin klass.

– Det var jättebra, vi pratade om allt möjligt med svenskar. Vi tränar på svenska och hör svenska, och har roligt, säger hon.

Läs mer: Integrationskoordinatorn Amir Azrafshan: "Idrotten ska vara för alla ungdomar"

Mer läsning