Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir hyresrätten en hundralapp dyrare

Annons

I november förra året lade Hedemorabostäder fram ett förslag till Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 4,6 procent, men fick alltså nöja sig med drygt hälften. Hyresgästföreningens talesman Sten-Olof Eklund hade helst inte sett någon höjning alls, men är ändå nöjd med överenskommelsen.

- Jag är mycket tacksam över att vi förstått varandras argument så bra under förhandlingens gång och att klimatet varit gott, säger Sten-Olof.

Hyreshöjningen motsvarar utslaget på hela året en höjning med två procent, vilket täcker driftskostnader som värme och el, men inte underhållet av lägenheter.

Men Hedemorabostäders målsättning är att under 2007 se över sina kostnader och därefter öka underhållet med två miljoner kronor, för att hamna på riksgenomsnittet för SABO-företag (de allmännyttiga bostadsföretagens organisation).

I dag är det på flera platser i kommunen billigare att bo i ett eget hus än i en hyreslägenhet, men av 44 lediga lägenheter i kommunen ligger bara tre i centrala Hedemora.

Något Lars Thoréus på Hedemorabostäder snarare vill kalla bostadsbrist.

- Det behövs några vakanta lägenheter vid omflyttning och av 750 lägenheter i centrala Hedemora är tre stycken inte mycket, menar Lars.

Den största förlusten sker i Långshyttan där 18 av 180 lägenheter står lediga och i Vikmanshyttan där ytterligare 13 lägenheter väntar på att hyras ut. Dessutom är 71 lägenheter lediga i hela kommunen, men i stort behov av renovering.

Efterfrågan får avgöra när de blir inflyttningsbara.

- Hedemora är en attraktiv stad, men efterfrågan av lägenheter styrs snarare av hur vi visar staden utåt än av övriga bostadsmarknaden, säger Lars Thoreús.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons