Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket på gång i scoutkåren

/
  •  Foto: Privat 
  • Vikmanshyttans scoutkår har mycket spännande och roligt att se fram emot denna höst. Det blir både övernattning i vindskydd, paddling och minigolftävling.  Foto: Privat 

Annons

Enligt Kenneth Stenholm är Vikmanshyttans scoutkår större än någonsin.

- Senaste året har vi ökat i antal, säger han. Vi är fyra grupper nu, med 30-40 barn i varje. Och vi är tiotalet ledare. Scouterna är ända från sex och sju år upp till ledarålder.

Varje torsdag träffas scoutkåren för aktiviteter. Och i torsdags var det för att förbereda den stora minigolftävlingen som gick av stapeln i lördags.

- Scoutkåren äger ju minigolfbanan i Vikmanshyttan och vi hade massor av priser till tävlingen, berättar Kenneth Stenholm. Vi hade tre olika klasser så att alla kunde vara med. De yngsta scouterna är bara mellan fem och sex år gamla.

Förutom minigolftävlingen har scoutkåren mycket på gång. Under hösten utbildas scouterna i det mesta som har med friluftsliv och överlevnad att göra.

- Förra vintern badade vi isvak. Det blev en populär aktivitet. Runt 20 ungdomar badade, men det kom runt 500 personer och tittade på.

- Den här hösten kommer vi att börja med att 10 och 11-åringarna ska få övernatta i vindskydd för första gången i sina liv, fortsätter Kenneth. Sedan ska de också få tillverka en så kallad nying, en stockeld, som ska brinna hela natten. Det ser de mycket fram emot.

De lite äldre scouterna, de kring 15 år, ska också ut på ett spännande äventyr i höst.

- Det är några av ungdomarna som själva har fått idén att de ska gå ut i skogen med bara en kniv och ett tändstål med sig. Med tändstålet kan man göra upp eld om man är duktig med det. Så ska de stanna i skogen ett dygn med endast dessa verktyg. Inga liggunderlag eller sovsäckar heller. De ville testa att klara sig ändå. Då kommer de verkligen att få ta tillvara på det som naturen ger.

Under höstterminen kommer alla scouterna också att få lära sig sjövett och att paddla kanot.

- Det är mycket roligt på gång, tycker Kenneth. Det är riktigt roligt att vara ledare. Att få se glädjen i deras ögon när de lyckas med någonting. Det är ju fantastiskt.

Mer läsning

Annons