Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta bedragare frikändes av tingsrätten

Annons

Vintern 2002 upprättade skaderegleraren på byggherrens försäkringsbolag, två besiktningsrapporter som gällde vattenskador. Sedan skedde utbetalningar på sammanlagt 187 000 kronor. Pengar som de senare misstänktes ha delat upp emellan sig.

Utredarna på försäkringsbolaget fattade nämligen misstankar. De påstådda vattenskadorna hade kanske aldrig funnits.

En stämningsansökan lämnades in till Falu tingsrätt. Byggherren och skaderegleraren åtalades för grovt bedrägeri, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Tingsrätten konstaterade att det var många oklarheter i målet. Byggherren och skadereglerarens uppgifter framstod som krystade och konstruerade i efterhand. Byggherren hade dessutom lämnat osanna uppgifter till försäkringsbolaget vid ett tillfälle.

Men förklaringarna var ändå inte helt orimliga. Utredarna som hävdade att vattenskadorna aldrig funnits, hade inte heller gjort någon ordentlig kontroll. De var aldrig inne i husen, utan nöjde sig med att titta in genom fönstret.

Tingsrätten bedömde att det inte gick att styrka brott, med ledning av åklagarens bevisning. Försäkringsbolaget förlorade målet mot de åtalade männen.

Mer läsning

Annons