Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbrott på väg klaras upp

/
  • I Rättvik hjälpte barnen våren på traven med lite islossning vid Långbryggan. Bilden tagen på påskafton. Foto: Foto: B Å Matsson, Falun

Annons

Det var natten mot söndagen den 29 april som en bilist på riksväg 70 såg att det brann i skogen. Det visade sig senare att någon hackat hål i tolv tunnor med 2 400 liter lösningsmedel och sedan tänt på.

- Det är ett grovt miljöbrott, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin till Sveriges radio Ekot.

Hon grundar brottsrubriceringen på de risker för allvarliga skador som kunde ha uppstått och på att det handlar om ett hänsynslöst och medvetet risktagande. Hon är övertygad om att tunnorna dumpats och innehållet tänts eld på med uppsåt, vilket det nu gäller för henne att bevisa i en kommande rättegång.

Detta är första gången i svensk miljöbrottsbekämpning som någon har anhållits och frihetsberövats för miljöbrott under utredningen. Helena Eckerrot Flodin håller det inte heller för omöjligt att fler anhållanden kan komma ifråga.

Ett stort arbete fick sättas in för att köra bort den förorenade sanden för att vätskan inte skulle rinna ned och hota vattentäkterna i Solvarbo. Det finns två vattentäkter, dels byns egen, dels kommunens, som båda var i farozonen. 8 000 människor i Solvarbo och Säter riskerade att få förorenat och farligt dricksvatten. 200 lastbilslass grus och sand har fraktats bort.

Prover har tagits och analyserats, Säters kommuns miljöchef Ulf Lundgren säger att han inte får tala om vad det är för vätska det rör sig om. Man tror dock att lösningsmedlen kommer från någon typ av yrkesverksamhet.

- Däremot har vi fått svar på proverna vi tog på vattnet och dessa prover visar att det inte är något fel på vattnet, säger Ulf Lundgren

Grusgropen har tidigare varit skyddad från grävning just för att den ligger över grundvattentäkten.

Mer läsning

Annons