Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen brukade narkotika och bar kniv – tingsrätten köper inte förklaring om fisketur

Mannen bar kniv när han var narkotikapåverkad, två gånger om. Vid det ena tillfället stal han dessutom varor från en affär i Hedemora. Han skyller det ena knivinnehavet på en kommande fisketur.
Nu döms mannen till dagsböter för fem olika brott. Han erkänner tre av brotten.

Annons

En man från Hedemora kommun har dömts till dagsböter för bland annat ringa stöld, och två fall av knivinnehav. Det ena fallet av knivinnehav förklarade mannen med att han hade lagt en kniv med sin fiskeutrustning eftersom han skulle ut och fiska, en förklaring som Falu tingsrätt inte köper då kniven hittades i mannens ficka. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.  Foto: Terje Bendiksby/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Se hela listan på butiker i Dalarna – här är PRO-matkassen billigast och dyrast

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Hedemora kommun.

På valborgsmässoafton, den 30 april, 2017 befann sig mannen på en plats i Hedemora och var då påverkad av narkotika. Han hade brukat diazepam, alprazolam, klonazepam, nitrazepam, zopiklon, amfetamin, hasch eller annat cannabispreparat samt buprenorfin som allt är narkotikaklassat. Dessutom hade han en kniv på sig, trots att han vistades på allmän plats.

Ett halvår senare, den 10 oktober 2017 stal mannen varor från en affär i Hedemora. Varornas värde uppgick till 302,90 kronor. Vid samma tillfälle var mannen på nytt påverkad av narkotika, och hade bland annat brukat amfetamin, alprazolam och oxazepam, som är narkotikaklassat. Dessutom hade han en kniv i fickan.

Mannen har erkänt den ringa stölden samt de båda ringa narkotikabrotten. När det gäller knivinnehaven så har mannen medgett att han haft kniven, men förnekat brott.

Han har uppgett att han inte mindes vad han skulle ha kniven till men tror att han vid det ena tillfället var på väg ut i skogen, där han behövde kniv, och att han vid det andra tillfället skulle ut och fiska och därför lade kniven bland sin fiskeutrustning. Falu tingsrätt påpekar dock att kniven i själva verket hittades i mannens ficka.

Falu tingsrätt dömer mannen för två fall av ringa narkotikabrott, två fall av brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ett fall av ringa stöld. Han döms till att betala 100 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 5 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden, samt stå för kostnaderna för provtagningar och analyser, vilket uppgick till 5 312 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons