Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lunchmöte om anhörigvårdare

Annons

Samtidigt som antalet äldre har ökat har antalet särskilda boenden minskat. Det gäller i Hedemora kommun och i de flesta kommuner i landet. Det gör att allt fler äldre tas om hand av anhöriga.

Kicki Gustafson är kommunens anhörigsamordnare. Hon jobbar tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, RPG, RPG samt Röda Korset, Hedemora Demensförening och diakonin i Hedemora för att stötta anhörigvårdare. På måndagen träffades samtliga föreningar över en lunch på Sankt Paulusgården för diskutera hur samarbetet kan utvecklas.

Kommunen kan erbjuda stöd i många olika former till anhörigvårdare. De har bland annat rätt till tio timmars avlösning i månaden kostnadsfritt. Vårdtagaren kan få korttidsboende efter till exempel en sjukhusvistelse. En del kan få växelvård, det vill säga tillbringa två veckor hemma och två veckor på ett äldreboende. Dessutom kan man få tillgång till hemtjänst och daglig verksamhet.

Många anhörigvårdare känner inte till vilken hjälp de kan få, enligt Kicki Gustafson. Under hösten har hon kartlagt behovet av stöd genom ett brevutskick till alla i kommunen födda mellan 1923 och 1927. De som vill har sedan fått information om kommunens verksamhet. Särskilt många frågor har hon fått hur man gör för att flytta till särskilt boende.

Flera av föreningarna håller cirklar för anhörigvårdare. Många hjälper även till med att göra sällskap till sjukhuset, tandläkaren eller bara på en promenad på stan. Men finns det inte en risk för att kommunen frånhänder sig sitt ansvar och lämpar över jobbet på frivilligorganisationerna? Daniel Grönberg konsulent på Röda korset menar att det snarare är tvärtom. Ju mer information frivilligorganisationerna ger till anhörigvårdare om deras rättigheter desto tuffare blir det för kommunerna.

Mer läsning

Annons