Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löpfest och bullfest i Drottning Christinas spår

/

Annons

Korgar med kanelbullar, fat med vattenmelon, kaffetermosar och saft. Det är vad som möter deltagarna i Fruntimmersrännet efter fem kilometer. Gry Schmelling är funktionär under rännet. Medan hon sätter kniven i en stor vattenmelon och klyver den i två delar berättar hon att fikabordet är uppskattat av de flesta som springer Fruntimmersrännet.

- De riktiga tävlingsmänniskorna har redan sprungit förbi vid det här laget. De ville inte ha något fika. De hade knappt tid att säga hej. Men de som promenerar, de tar sig tid. De sätter sig och fikar och vilar, säger Gry Schmelling.

Under ett partytält mitt i skogen mellan Kloster och Stjärnsund har funktionärerna bullat upp ordentligt med godsaker av varierande kalorihalt. Som en bonus sitter där också en spelman med ett dragspel för att underhålla motionärerna.

Loppet följer vandringsleden Drottning Christinas väg, en led som Drottningen lär ha ridit någon gång under 1600-talet. Men Fruntimmersrännet sträcker sig inte så långt tillbaka i tiden. Enligt Gry Schmelling går det av stapeln för sjunde gången i år.

Det är ungefär 100 personer som springer rännet och två av dem Kerstin Byléhn och Amanda Carlsson. När Södran träffar dem har de precis startat.

- Vi ska försöka att springa hela milen, säger Kerstin Byléhn.

Ska ni fika i efter fem kilometer?

- Ja, absolut, säger Amanda Carlsson.

Mer läsning

Annons