Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna lyfter frågan kring hedersförtryck: "Det sker i det tysta"

Efter anmälningar om ofredanden och dödshot, som sägs grunda sig i hedersförtryck, väljer Liberalerna att sätta ner foten rejält.
– Vi tänker inte lyfta den för någonting annat än att gå framåt, säger Anna Eling som är ordförande hos Liberalerna i Hedemora.

Annons

Under de senaste veckorna har frågan kring hedersförtryck fullkomligt eskalerat. Det började med en anmälan där Walaa, som nu blivit något av en frihetskämpe, påstås ha ofredats. Man menar att det beror på hennes val kring att inte bära slöja. Utifrån den händelsen valde Liberalerna i Hedemora att hålla en manifestation mot hedersrelaterat förtryck.

Efter manifestationen ska dock flera hot ha riktats, både mot Walaa men även mot Mostafa Geha (L) som sägs ha hotats till livet. De båda ska sedan dess ha befunnit sig på hemlig plats.

För att agera i frågan kallade Liberalernas ordförande Anna Eling in till ett möte mellan partiet, polisen, socialtjänsten och kvinnojouren. Dessutom bjöd man in Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson i justitieutskottet, samt Monica Lundin (L) som är vice länsordförande i Dalarna och även med i regionpolisrådet.

Anna Eling, Roger Haddad och Monica Lundin från Liberalerna hade ett möte om hedersförtryck med polisen, kvinnojouren och socialtjänsten.

Läs också: Låt min vän Walaa leva som hon vill

– Vi hade en jättebra diskussion med polisen och kvinnojouren. Jag fick en bra bild över hur begränsade deras resurser är, säger Monica Lundin och fortsätter, de ser på det här som ett nytt fenomen ur den mening att det nu har blossat upp och blivit en situation. Hedersförtryck finns ju, det ligger liksom och pyr, men det sker i det tysta.

Hon menar även att det bara var en tidsfråga innan de här frågorna skulle dyka upp.

– Om man tittar tillbaka ett år mot den stora flyktingkatastrofen så har vi haft en väldigt stor fokus på migration. Nu kommer vi in i integrationsfrågorna. Det kommer som ett brev på posten i efterdyningarna, säger Lundin.

Hur vanligt är det med personer som upplever att de utsatts för hedersförtryck?

– Det finns förmodligen ett mörkertal som inte anmäls och det är svårt att säga exakt hur stort. Men kvinnojouren i Hedemora vittnade om att ungefär 90% av de fall som de har är relaterade till antingen hedersförtryck eller någon kulturell företeelse, säger Lundin.

Läs: Jan Björklund dementerar avgång

Hur tänker ni agera för att minska den här typen av förtryck?

– Vi kommer att lägga en motion till riksdagen där vi dels kommer att kräva en halv miljard under de närmsta fyra åren på olika insatser just för att förstärka socialtjänst, polis, kommuner och skolor så att de kan jobba mot de här tendenserna, säger Haddad.

Tar man frågan tillbaka till Dalarna så menar Lundin att det handlar om hur kommunerna behöver jobba mer med frågan och att de olika aktörerna måste börja samverka och samarbeta.

– Det är det här vi behöver titta på för att se hur vi kan arbeta mer aktivt med frågan inom alla dalakommuner, säger Lundin.

Se: Stor protest mot hedersvåld: "Människor ska inte förtrycka andra"

Lundin (L) anser att alla dalakommuner bör arbeta mer aktivt med frågan.

Finns det fler liknande händelser som uppmärksammats här i Hedemora?

– Det finns det. Och det kommer fram fler och fler som vågar berätta, säger Anna Eling (L).

Hon förklarar hur personerna i fråga både ska ha vänt sig till henne personligen, men även andra personer som de känner sig trygga med.

– Lärarna på SFI är hårt ansatta i det här, säger Eling.

– Det framkommer väldigt tydligt. Vi hade gärna träffat SFI-rektorn under vårt besök, men förstår att de inte har tid. De möter ju det här direkt och närmast och de studerande träffar SFI-lärarna i vardagen. Så det blir naturligt att de vänder sig till dem, säger Haddad.

Känner ni till att SFI här i Hedemora har hållit stängt under några dagar den här veckan?

– Ja, bekräftar den liberala trion.

Är det nödvändigt tycker ni?

– Det är absolut nödvändigt. Ett mycket, mycket, klokt beslut, säger Eling.

– Att det behövs är förjävligt på ren svenska. Det är på grund av att det finns en hotsituation som de tvingas till den här åtgärden. Återigen, det här har gått för långt, avslutar Haddad.

Mer läsning