Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg – ser allvarligt på oron i området

/
  • Djurägare har ansökt om skyddsjakt på varg i Hovranområdet i Hedemora. Länsstyrelsen avslår dock deras ansökan. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Djurägare har ansökt om skyddsjakt på varg i Hovranområdet i Hedemora.
Länsstyrelsen avslår dock deras ansökan.
– Vargarna har viktig genetisk status, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Annons

En grupp djurägare i Hovranområdet i Hedemora har ansökt om skyddsjakt på tre vargar i Hovranområdet. Detta görs till följd av att ett vargrevir har bildats i området runt Hovran och att sannolikheten för föryngring anses vara stor.

I slutet av januari avslog länsstyrelsen en tidigare skyddsjaktsansökan från samma djurägare. Enligt underlaget i länsstyrelsens beslut ansåg gruppen att flera nya allvarliga händelser har skett i området och att ny information har inkommit. Därför lämnades en ny ansökan in.

"Gruppen anser även att de enligt svensk lagstiftning inte har skyldighet att stängsla ute rovdjur och att en fortsatt vargförekomst i området kan leda till att djurägarna slutar hävda naturbetesmarker", står det i underlaget.

LÄS ÄVEN: Han accepterar inte vargen: "Gör ingen nytta, därför ska den inte få finnas kvar"

Under inventeringssäsongen 2014-2015 så konstaterades förekomst av varg i området. Den här vintern har ett revirmarkerande par samt en ensam revirmarkerande varg spårats i området.

"Samtliga vargar klassas som F2:or vilket betyder att de är andra generationens avkommor från en finsk/rysk invandrare. Detta innebär att dessa individer är genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen", uppger länsstyrelsen, som även påpekar att det inte går att fastställa vargarnas slutliga uppehållsområde då årets inventering inte är klar.

Länsstyrelsen har kännedom om två angrepp på får, i Sjulsbo 2012 samt i Spjutbo 2014, att en varg avlivades under ett angrepp på nötkreatur i oktober 2014, samt att det den 2 januari i år skedde ett angrepp på hund, då en gråhundstik dödades.

Länsstyrelsen har beslutat om att avslå ansökan om skyddsjakt på de tre vargarna. "De vargar som skyddsjaktsansökan gäller har viktig genetisk status. Detta innebär skärpta krav på skälen för ett beviljande av skyddsjakt. De skador som skett i området de senaste sex åren samt den senaste tidens ökade observationer av varg i närheten av tamboskap uppfyller inte dessa krav", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Det påpekas dock att behovet av skyddsjakt prövas löpande. "Visar det sig att en eventuell föryngring sker och det uppstår problem kan frågan om skyddsjakt tas upp igen antingen av länsstyrelsen eller av den som anser sig löpa risk att drabbas av skada", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Dessutom påpekar länsstyrelse att den ser allvarligt på den oro som brukarna i området känner. "Därför är det viktigt att berörda löpande informerar om händelser i området", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

På torsdag håller länsstyrelsen ett informationsmöte i Folkets hus i Långshyttan. Länsstyrelsen kommer då att informera lokalborna om vargar.

Läs fler nyheter från Hedemora.

Mer läsning

Annons