Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapen kommer från Hedemora

/
  • Rolf Jansson och Evy Jönsson driver företaget Skolcopy som tillverkar och distribuerar studiematerial. Tillsammans med dottern Ingela Jönsson förser de elever i skolor, inom SFI-undervisning och på fångvårdsanstalter med studiematerial i svenska, engelska, geografi och matematik. Under åren har utseendet på böckerna varierat, men innehållet är till stor del detsamma.  Foto: Eva Langefalk
  • Det råder bråda tider hos Skolcopy så här i skolornas terminsstart. Rolf Jansson packar studiematerial beställda av skolor i hela landet. Kontoret har han hemma i villan.  Foto: Eva Langefalk
  • Det råder bråda tider hos Skolcopy så här i skolornas terminsstart. Rolf Jansson packar studiematerial beställda av skolor i hela landet. Kontoret har han hemma i villan.  Foto: Eva Langefalk
  • Rolf Jansson och Evy Jönsson driver företaget Skolcopy som tillverkar och distribuerar material i svenska, engelska, geografi och matematik. Tillsammans med dottern Ingela Jönsson förser elever i skolor, inom SFI-undervisning och på fångvårdsanstalter med studiematerial. Under åren har utseendet på böckerna varierat, men innehållet är till stor del detsamma.  Foto: Eva Langefalk

Annons

I en gul villa på Svedjan i Hedemora sker viktiga saker som har med landets framtid att göra. Här tillverkas och distribueras studiematerial som används i många av landets skolor, i SFI-undervisning och på kriminalvårdsanstalter. En liten del skickas även till svenskspråkiga skolor utomlands, exempelvis Thailand och Åland.

Sedan 1998 driver Rolf Jansson och Evy Jönsson tillsammans företaget Skolcopy. Rolf har ett förflutet som lärare på Åvestadalskolan i Krylbo. Engelska och tyska var hans ämnen och läraryrket hans drömjobb fram till den dag staten tog sin hand från skolorna och de blev kommunernas ansvar. Då försvann möjligheter för landet skolor att hålla likvärdig standard, anser han.

I samma veva fick han och Evy, som arbetade på advokatkontor, nys om företaget Skolcopy som just gått i konkurs. Det var inte planerat, men plötsligt hade de köpt det.

- Jag var tjänstledig från skolan i två år, tills vi såg att det bar, säger Rolf.

Och bär det gör det. Från att från början bara kunnat erbjuda ett enda material i svenska, innehåller produktkatalogen i dag 21 olika häften i svenska, engelska, matematik och geografi, med tillhörande facit. Materialet riktar sig till barn från årskurs tre och uppåt. Företaget har drygt 4 500 kunder och trycker cirka 200 000 häften per år.

- Jag har räknat ut att det blir ungefär 45 ton papper, säger Rolf och tillägger att de trots något dyrare omkostnader valt att använda svenskt papper och trycka i Sverige. Han ger en eloge till Centrumtryckeriet i Avesta som inte bara trycker deras material, utan även håller ett lager åt dem.

En del av materialet skriver Rolf själv. Dottern Ingela Jönsson skriver och redigerar en del och så har de ett samarbete med Gunnar Albinsson, lärare från Falun. Trots att mycket av materialet ser likadant ut år efter år, måste Rolf se till att det följer med sin tid för att eleverna ska känna igen sig.

- Vi har bland annat fått ta bort sidan om telefonkatalogen i ett svenskahäfte, den är det ingen som använder längre. Och så telefonkiosken, den är ju en del av gatubilden, men ingen använder den heller. Vi får göra om något i varje bok varje år, säger han och konstaterar att det också varit en utmaning att hålla geografiboken aktuell under alla de förändringar som skett under åren.

Numer behöver Rolf och Evy inte besöka mässor för att marknadsföra sina produkter. De har hittat sina kunder och sitt framgångsrecept.

- Böckerna har övningar som är enkla att utföra. När man slår upp en sida behöver man inte fundera mycket över hur man ska göra övningen. Instruktioner är för det mesta inte nödvändiga. Övningarna har också godkänts av eleverna innan de fått gå i pränt, säger Rolf som njuter av att kunna bidra till framtida generationers utbildning.

- Det är lika fantastisk varje dag och alltid lika roligt. När jag vaknar på måndagsmorgonen tänker jag "äntligen".

Mer läsning

Annons