Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kund" avslöjar snattare i Hedemora

/
  • Kamelont. Som butikskontrollant gäller det att se ut som vilken annan konsument som helst. Johanna väljer kläder efter vilken typ av butik hon ska bevaka. (Ingen av personer på bilden har något med texten att göra.)  Foto: Staffan Alberts

Annons

Genom att smälta in i butikens handlingslunk kan hon sniffa upp snattare och ta dem på bar gärning.

- Alla gör det, även poliser och präster, säger hon. De flesta som blir avslöjade följer snällt med till kontoret, men ibland blir det bråk.

Som butikskontrollant vet man aldrig hur en dag på jobbet kommer att sluta. Vissa dagar händer inget, andra dagar tar de fem stycken inom loppet av några timmar, och då pumpar adrenalinet berättar Johanna.

Hon hade planer på att bli väktare, men valde att bli butikskontrollant för det stora spänningsmomentets skull.

- Jag går nästan alltid på känsla, och den stämmer, säger Johanna med självklarhet i rösten. Hon är anställd av Securitas och åker runt mellan butiker i hela Dalarna. I dag ska hon smälta in bland kunderna på Hemköp i Hedemora.

- Ibland känns det som man har butikskontrollant skrivet i pannan, men det är bara något man själv känner. De jag har gripit har aldrig misstänkt mig.

Folk har ett visst rörelsemönster i butiken och när det förändras gäller det att vara extra uppmärksam. Det är ofta små detaljer som avslöjar, kroppsspråket eller kläderna. Men det värsta man kan göra är bli fördomsfull, alla snattar, rik som fattig, gammal som ung.

- Pensionärerna brukar skylla på sin hjärtmedicin. De säger att den gör dem förvirrade, säger Johanna och ler.

Det vanligaste är att folk gömmer godset i fickorna. Men det finns mer raffinerade metoder. Johanna har haffat folk med kött instoppat i slimfit byxor och stora jeans ovanpå för att dölja.

Känner du att ni gör ett meningsfullt jobb?

- Ja, det behövs. I det stora hela drabbas alla av att priserna går upp, säger Johanna.

(Johanna heter egentligen något annat.)

Mer läsning

Annons