Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogbesökare döms för hets mot folkgrupp – hotade och förolämpade ordningsvakt

En man från Hedemora kommun har dömts för flera brott efter ett bråk utanför en restaurang i Hedemora.
Han döms för olaga hot, ofredande, hets mot folkgrupp samt förolämpning.
Mannen själv förnekar brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 20-årsåldern och bosatt i Hedemora kommun.

I slutet av augusti i år befann sig mannen på en restaurang i centrala Hedemora. En ordningsvakt har berättat att mannen blev insläppt men började bråka med en annan man och därför avvisades.

Mannen skrek och ville inte gå ut. I stället tog mannen tag i vaktens jacka och drog ut honom så att jackan gick sönder. Sedan höll mannen uppknutna nävar mot vakten och skrek "jävla idiot" samt "sieg heil, svartskalle, du ska bort härifrån" samt pekade på vakten och sade "du ska dö". Vakten har uppgett att han tog hoten på allvar och kände oro efter händelsen.

En man från Hedemora kommun har dömts för flera brott efter ett bråk utanför en restaurang i Hedemora. Han döms för olaga hot, ofredande, hets mot folkgrupp samt förolämpning. Brotten riktades mot en ordningsvakt.  Foto: Johan Nilsson / TT

Den dömde mannen förnekar brott och har en annan version av händelseförloppet. Enligt honom släppte vakten aldrig in honom på restaurangen. I stället tog de tag i varandra och tjafsade. Sedan åkte mannen därifrån. Han känner inte igen det som vakten har sagt att han sade. Han var upprörd och kände sig orättvist behandlad.

Ett par vittnen styrker vaktens berättelse och har berättat om att mannen betedde sig hotfullt och aggressivt samt skrek främlingsfientliga ord mot vakten.

Falu tingsrätt anser att vakten har gett ett trovärdigt intryck när han har berättat om händelsen samt att hans version får stöd av vittnena. Därför anser tingsrätten att det står klart att mannen har begått brotten i fråga. Tingsrätten påpekar även att mannen sedan tidigare har dömts för ringa misshandel, ofredande och olaga hot.

Falu tingsrätt dömer mannen för hets mot folkgrupp, ofredande, olaga hot samt förolämpning. Mannen döms till skyddstillsyn med två särskilda föreskrifter. Mannen ska genomgå frivårdens program PULS samt frivårdens återfallsprevention samt på frivårdens anmodan lämna alkoholprover under hela övervakningstiden.

Dessutom ska mannen betala 500 kronor i skadestånd till ordningsvakten samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons