Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompis hjälpte mördaren

/
  • Hittades av polisdykare. Yxan hittades av dykare från Nationella insatsstyrkan i Dalälven på den plats 18-åringen pekat ut när han vallades vid bron över älven nära Dala-Husby utanför Hedemora.
  • Mordvapen. Det var den här yxan 18-åringen använde när han dödade sina föräldrar i familjens villa i Hedemora. När 18-åringen dödade sin mamma använde han även en kniv.
  • Kraftdammar stängdes. Nationella insatsstyrkans dykare flög först med polishelikopter över området kring bron i Dalälven vid Dala-Husby där 18-åringen sagt att han kastat ett mordvapen. Men det var för strömt vatten för att genomföra ett framgångsrikt dykuppdrag. Därför kontaktade polisen kraftföretaget Fortum som stängde av vattenflödet innan dykarna gick ner för att hämta yxan.

Annons

Redan på andra dygnet efter dubbelmordet vallades 18-åringen på platsen. Efter morden hade han lagt sina kläder, kniven och yxan i en plastlåda.

En kamrat från Hedemora hjälpte sedan mördaren med att dumpa kläderna som låg inlindade med stenar som sänke.

Kompisarna åkte i den mördade pappans Golf till bron över Dalälven efter länsväg 270 mellan Hedemora och Långshyttan.

Det var på lördagen den 25 november 2006 som 18-åringens bror kontaktade polisen sedan han inte kommit in genom ytterdörren till föräldrarnas villa på Prästgatan i Hedemora.

När en polispatrull från Avesta anlände till adressen var lyset tänt i hallen och persiennerna i sovrummet neddragna. Polisen tänkte först bryta upp en bakdörr till garaget för att ta sig in, men en kvinnlig polis kröp in genom ett källarfönster.

I sovrummet gjorde hon den förskräckliga upptäckten. En man och en kvinna som var omgivna av blod låg i sängen. De var mördade.

Det hade kommit fram uppgifter som gjorde att en polispatrull i Falun beordrades till lasarettet där en 18-åring vårdades efter en trafikolycka i Hedemora på natten.

18-åringen togs med till polishuset där han förhördes.

Nu är den långa förundersökningen klar och 18-åringen åtalades i dag vid Falu tingsrätt misstänkt för mord på sina föräldrar. Han erkände tidigt att det var han som dödat föräldrarna.

Nästa vecka hålls rättegången i Falu tingsrätt.

Mer läsning

Annons