Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har många invandrarvänner"

/
  • - Vi värnar om landsbygden, och det är faktiskt den frågan som intresserar väljarna mest, säger Sverigedemokraternas Sven-Olov Karlsson.  Foto: Anders Lagerquist

Annons

Sverigedemokraterna betraktas som det politiska Sveriges svarta får. Sven-Olov Karlsson tycker att det är orättvist och menar att det beror på att frågan om flyktingpolitiken får all uppmärksamhet. Han lyfter fram det inhumana med att låta invandrare vänta oskäligt länge på besked.

En alltför stor invandring bidrar till instabilitet i samhället. Situationen har tillåtits gå för långt i Vikmanshyttan och Långshyttan, menar han och framhäver att rasism inte hört hemma i partiet:

- Jag har många invandrarvänner själv, men inga muslimer, dem kan man inte bli vän med.

Hjärtefrågan är äldreomsorgen och det är angeläget att ha goda demensboenden. Personalen ska inte behöva känna att de har goda arbetsförhållanden, menar han och nämner demensboendet Norden som gott exempel.

Det har talats om nedläggning av vissa skolor och Sven-Olov är medveten om de ekonomiska realiteterna.

- I möjligaste mån bör det undvikas, men det kanske inte går i praktiken. I så fall så är det viktigt att vi i alla fall har kvar de allra yngsta klasserna så att barnen känner när- och trygghet.

I näringslivsfrågan vill Sven-Olov slå ett slag för lärlingssystemet. Hushållande med mänskliga resurser är något han vill poängtera och det är viktigt att det finns alternativ för skoltrötta ungdomar.

Vilka frågor är det då som allmänheten intresserar sig för när partiet möter dem?

- Vi värnar om landsbygden och det är faktiskt den frågan som intresserar folk mest. Exempelvis så bör vargfrågan skötas på länsnivå. Besluten ska fattas av dem som berörs.

I förra valet fick partiet en stol i fullmäktige, men den besattes aldrig. Vad berodde det på och ser läget annorlunda ut idag?

- Partiets organisation var outvecklad. Jag fick förfrågan om att ställa upp, men tackade nej för att jag inte kunde få tillräckligt med stöttning. Idag är det annorlunda, vi är mer välorganiserade. Vi har fyra namn på vår lista och vi siktar på två platser i fullmäktige det här valet.

Att exempelvis Moderaternas Jonas Carlgren sagt att han tycker att det vore olyckligt om Sverigedemokraterna får plats i fullmäktige bekymrar inte Sven-Olov så mycket.

- För min del ser jag inget större problem med samarbete. Det borde gå smidigt, men det beror ju på dem.

Mer läsning

Annons