Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbyringen stoppar konstutställning

/
  • Stängt för nytänkande. Stiftelsen Husbyringen vill inte ha några aktiviteter i Engelska parken som kan förändra allmänhetens syn på den.

Annons

I augusti förra året träffades sex personer inklusive Tania Samuelsson från Rörshyttan med det gemensamma intresset att utforma en konstutställning i Engelska parken i Stjärnsund. En projektbeskrivning skrevs och en ansökan om lov skickades till Stiftelsen Husbyringen.

I september kom ett svar från styrelsen att Stiftelsen Husbyringen såg positivt på förslaget, men förbehöll sig rätten att följa kommande planering och ha yttranderätt inför och möjlighet till påverkan på slutligt utförande. Tania skickade då ut en inbjudan till ett fyrtiotal personer med konstnärliga intressen i Stjärnsund med omnejd.

Ett tiotal personer svarade redan i november med en anmälan och en beskrivning av sitt projekt. Lika många till anmälde sitt intresse. För att hålla en dialog skickade Tania projektbeskrivningarna till Husbyringen, som då svarade med att säga blankt nej till genomförandet av utställningen i Engelska parken.

- Jag skickade projektbeskrivningarna så snabbt för att Husbyringen redan vid ett tidigt stadium skulle få vara med och säga sitt, berättar en besviken Tania Samuelsson.

Anledningen till den snabba vändningen anges i ett svarsbrev från styrelsen vara att det konstnärliga förslaget ligger så vida från den image och känsliga omvårdnad som styrelsen känner för parken.

- Det är ju så klart inte lämpligt att sätta upp ett stort träkors eller hänga upp en tvättlina i parken, det är ju självklart, säger Margot Johansson till tidningen.

Styrelsens mening är att Engelska parken ska vara helt opåverkad till dess att medel finns för att återställa den i sin forna glans. Under tiden ska inga aktiviteter hållas i parken som kan förändra allmänhetens syn på platsen.

Nu finns tankar om att istället anordna en konstutställning på Grabbudden eller runt Sörbosjön men ännu är inget klart och arrangemanget ligger vilande tills vidare.

Mer läsning

Annons