Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoras skolor gynnas av läraröverskott

Annons

Just nu söker Hedemora kommun 26 nya lärare till grundskolan. Och rektryteringen går bra. Hitintills har det till och med kommit in ansökningar från behöriga grundskolelärare som söker förskolelärartjänster. Enligt Lena Stoltz är det ett tecken på att det är ont om lärartjänster i landet.

- Förra hösten var det också många som sökte lärarjobb i kommunen, men i år är det ännu fler, säger Lena Stoltz.

Hedemora är en kommun som enligt statistiken har haft ett betydande antal obehöriga lärare. Statistik från Skolverket visar att ungefär var fjärde lärare var obehörig förra året. Men det problemet börjar kommunen komma till bukt med.

- När det var skriande lärarbrist för ett par år sen, anställde vi personal som inte var klar med sin lärarutbildning. En del var bara fem, tio poäng från sin examen och andra saknade lite mer. Men under det senaste året har vi uppmanat lärarna som arbetar i kommunen att försöka ta de poäng som fattas, säger Lena Stoltz.

Enligt henne har påtryckningarna fallit i god jord, för många av kommunens obehöriga lärare ville gärna fullfölja sin utbildning och få ut sitt examensbevis.

Och Lena Stoltz är inte orolig över att behöva tillsätta någon av de nya tjänsterna med obehöriga lärare.

- I år känner vi oss förhoppningsfulla, säger hon.

Mer läsning

Annons