Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoras företagstillväxt medelmåttig i Dalajämförelse

Det går långsamt med företagstillväxten i Hedemora kommun, enligt en undersökning gjord av ekonomi- och programföretaget Visma.
I alla fall om man jämför med grannkommunen Säter som toppar listan i Dalarna.

Annons

I undersökningen har Visma räknat hur många företag som fanns i kommunerna i december 2010 och i december 2015. Utifrån det har en nettotillväxt räknats i antal och i procent.

– Vi har tittat på nyregistrerade företag och på de passiva som bolagsverket har räknat bort. Då får vi fram den faktiska tillväxten, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Hedemoras placering på Vismas företagstillväxtlista är måttlig i en jämförelse med Dalarnas kommuner. Nionde plats av femton.

Enligt undersökningen ligger Hedemora på nionde plats bland Dalarnas kommuner, med en nettotillväxt på 7,4 procent. Det är något under snittet i Dalarna som ligger på 8,2 procent. Men det är också väldigt tätt mellan sex kommuner som ligger mellan sju och åtta procent. Hedemora ligger till exempel två placeringar före Avesta kommun som har 7,0 procent. Däremot är det långt upp till Säter som toppar listan på 13,9 procent.

Det går långsamt med företagstillväxten i Hedemora kommun, enligt en undersökning gjord av ekonomi- och programföretaget Visma.

Dessvärre ligger Hedemora relativt högt upp i den tabell där det tvärtom vore bättre att ligga långt ner. I andel konkurser ligger kommunen på femte plats. Där ligger Säter visserligen tvåa, men det kan förklaras av mängden nyetablerade företag, vilken alltså inte är densamma i Hedemora.

Vismas företagsexpert Boo Gunnarsson anser dock att det höga konkursantalet inte bara ska betraktas som negativt.

– I Sverige är konkurser ett fult ord. Det är det till exempel inte i USA. Där ställer man frågan "Vad lärde du dig?". En konkurs kan ju också bero på att ingen vill ta över verksamheten, säger Boo Gunnarsson.

Han tillägger också att med bra stöd från kommun och andra instanser ökar chansen för företagen att överleva. Och det handlar inte främst om ekonomiskt stöd, utan om rådgivning.

– Överlevnaden ökar till exempel från 68 till 81 procent om man får rådgivning genom nyföretagarcentrum.

Mer läsning

Annons