Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoras biblioteksplan klar

/
  • Bokmalar. Lena Stoltz och Tommy Larsson presenterade stolta kommunens biblioteksplan på måndagen.

Annons

Varje år har biblioteken i Sverige 70 miljoner besökare. Biblioteket i Hedemora är väl frekventerat med 450 besökare per dag och kommunen ligger över läns- och riksgenomsnittet i antal boklån. Tommy Larsson understryker att biblioteket är mer än en plats där man kan låna böcker. Här kan man läsa tidningar, tidskrifter, söka information på nätet och släktforska. Personalen bistår gärna med sitt kunnande om informationssökning. Inte minst är biblioteket ett ställe där människor knyter kontakter.

Enligt en paragraf i bibliotekslagen från 2004 ska alla bibliotek i landet anta en plan för sin verksamhet. Först ut i Dalarna var biblioteket i Ludvika. Två prioriterade målgrupper under 2007 är de äldre och funktionshindrade. Biblioteket ska bland annat utveckla samarbetet med vård- och omsorgsförvaltningen för att nå ut till lästörstande på olika boenden. Senast 2010 ska huvudbiblioteket i Hedemora leva upp till kraven på tillgänglighet. De handlar bland annat om att handikapptoaletten ska breddas för att rullstolar av alla storlekar ska komma in. Redan idag kan personer med funktionshinder få böcker hemkörda gratis.

En annan viktig målgrupp är barnen. Biblioteket jobbar tillsammans med barnavårdscentralen och familjecentralen. I förskolorna delar man ut bokpåsar för att stimulera barnens intresse för böcker. I biblioteket finns den så kallade Äppelhyllan med böcker för barn med funktionshinder.

Biblioteket samarbetar med Högskolan Dalarna och planerar att etablera ett samarbete även med Lärcentrum och andra utbildningscentra.

Lördagsevenemang för barn är ett inarbetat koncept på biblioteket. Men framöver ska det finnas något även för vuxna. I oktober kommer författarna Inger Frimansson och Björn Hellberg till biblioteket.

Biblioteksplanen antogs av ett enigt kommunfullmäktige. Den finns att läsa i sin helhet på bibliotekets hemsida och i sammanfattning i en broschyr som kan hämtas på biblioteket och andra av kommunens institutioner.

Mer läsning

Annons