Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora utreder Rättviksmodellen – livsmedelsföretagare kan slippa förskottsbetalning

Livsmedelsföretagare har länge fått betala i förskott för livsmedelstillsyn. Fastän det kanske inte ens utförts någon tillsyn. Men nu kan förskottsbetalningen vara på väg bort. Hedemora kommun utreder att införa Rättviksmodellen.

Annons

Avgiften har varit en källa till irritation bland många småföretagare med restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Företagarna har fått betala en schablonsumma i början på året oavsett vilken tillsyn som faktiskt utförts. Ja, ibland även om ingen tillsyn utförts alls.

LÄS MER: Dubbel seger för Rättviksmodellen

Några kommuner i Sverige har följt Rättvik i spåren. Bland annat Surahammars kommun där modellen gäller sedan nyår.

Rättviks kommun införde 2013 ett nytt betalningssystem. Här betalar företagarna i efterhand och bara för den tillsyn som faktiskt utförts. Nu kan modellen bli verklighet även i Hedemora.

– Det vi beslutat är att utreda om det finns några fördelar och om det är lönsamt, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Fagerström (S).

Hur Rättviksmodellen skulle fungera i Hedemora behöver utredas, tycker Per Fagerström (S). Men om kommunen ställer sig positiv så hoppas han att den kan införas till sommaren.

Förvaltningschef Kenneth Berggren får i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag med konsekvensananalys och genomförandeplan.

Skulle det bli tummen upp från nämnden måste även kommunfullmäktige ta beslut i frågan. Så det kommer att ta lite tid.

– Vi har inte satt någon tidsplan men jag hoppas att det kan vara färdigt framåt maj-juni, säger Per Fagerström.

Mer läsning

Annons