Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora först i Sverige med att installera unik snabbladdare

20 minuter. Så lång tid tar det att ladda en elbil med hjälp av kommunens nya snabbladdare – en laddstolpe som Hedemora dessutom blev först i Sverige med att installera.

Annons

Det var under den tredje veckan i juni som två vattenkylda snabbladdare sattes upp i Hedemora kommun. En intill Vasahallen och en vid parkeringen till Hemköp.

Läs även: Laddstolpar ska sättas upp på landsbygden i Hedemora – för över 600 000 kronor

Men först nu har laddstolparna fått sitt rätta utseende. Nämligen med Hedemoras logga på ena sidan och kommunens gröna färg på den andra.

På ena sidan av snabbladdaren syns Hedemoras nya kommunsymbol.

Därför ägde en slags invigning rum under fredagseftermiddagen där samtliga inblandade parter, bland annat Hedemora Energi, Fortum och Hedemora kommun, deltog.

– Hedemora ligger bra till strategiskt sätt för en sådan här laddstolpe. Den möjliggör att man kan åka från Mälardalen till fjällen med en elbil, säger Hedemora Energis vd Liina Veerme.

Läs också: Nu är halkan här – dubbat eller odubbat?

Hedemoras kommunalråd Kristina Lundgren (C) håller med.

– Det vi har tänkt på med placeringen här är att vi vill locka in folk till Hedemora och att det kanske leder till att de blir nyfikna på att fortsätta mot centrum för att se vad som finns där, säger hon.

Hedemoras kommunalråd Kristina Lundgren (C), Hedemora Energis vd Liina Veerme, Fortums presschef Per-Oscar Hedman och Hedemora Energis projektledare Peter Nyman samlades intill den unika snabbladdaren på parkeringen vid Hemköp under fredagseftermiddagen.

Lundgren syftar på placeringen av laddstolpen som ligger intill Hemköp där även invigningen äger rum. I just den laddstolpen har 145 laddningar gjorts sedan den sattes upp på platsen.

– Det är ganska mycket, kommenterar Lundgren när hon får höra siffran som offentliggjordes under fredagen.

På 20 minuter laddas en elbil 80 procent med den vattenkylda snabbladdaren. Resterande 20 procent kräver betydligt längre laddning. Någonting som för närvarande gäller alla typer av snabbladdare.

Även energibolaget Fortum har varit med i projektet gällande att placera snabbladdarna i Hedemora. Och företagets presschef Per-Oscar Hedman kan ge ett tydligt svar på vad som gör den vattenkylda snabbladdaren till en bättre variant än andra laddstolpar.

– Den är billigare, tystare och har ett mindre servicebehov, säger han.

Läs även: Nya fartkameror är försenade: "Tagit längre tid än vi räknat med"

Totalt tar det runt 20 minuter för en elbil att bli 80 procent laddad via den vattenkylda snabbladdaren. Resterande 20 procent kräver betydligt längre laddning. Någonting som för närvarande gäller alla typer av snabbladdare.

I nuläget finns den här typen av snabbladdare, förutom i Hedemora, även i Göteborg.

Mer läsning

Annons