Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästvänneras byggplaner försenas

/
  • Paddock-ärende. Trots att byggförvaltningen inte kräver några handlingar för paddocken, har mappen med dokument rörande ämnet blivit ganska tjock.
  • Central plats. På området på andra sidan vägen från Folkets hus i Vikmanshyttan vill ridklubben bygga sin paddock.

Annons

Det handlar om en paddock, som den nybildade ridklubben Vikmanshyttebygdens hästvänner, vill bygga mitt emot Folkets hus.

- Vi vill ha en egen plats att rida på, säger Maria Lindström. Det är både enklare och billigare. Vi har 30 aktiva ryttare redan, och fler lär det bli.

Klubben har också ansökt om att gå med i ridsportförbundet, och representanter därifrån kommer på besök nästa vecka.

- Vi har berättat att vi ämnar bygga en paddock. Jag hoppas att den blir verklighet.

Anledningen till att hon tvekar, är att en privatperson anser att ärendet inte gått rätt till. Det finns ingen ansökan, inga ritningar - inga handlingar alls.

- Det beror på att det inte krävs några, svarar Michael Bergman. Jag har varit ute och tittat på området, pratat med representanter för ridklubben och gjort bedömningen att det som de vill bygga inte är bygglovspliktigt.

Enligt ritningen (det finns faktiskt en enkel sådan, och en instruktion på hur man bygger paddock) vill ridklubben bygga en slags hage/paddock 60x20 meter med vitt staket på 1,50 meters höjd.

De behöver förstås schakta bort jordmassor för att lägga dit grus och sand för hästarna att trampa i.

- Men de kommer att använda befintliga vägar och parkeringsplats, som inte heller kräver bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kapitlet 2 paragrafen, säger Bergman.

Vad är då problemet?

- Tolkningen av lagen, svarar Bergman.

- Ja, säger Caroline Tholander. Ridklubben har många medlemmar som ska rida där, så jag anser att det handlar om en ridanläggning - då krävs bygglov.

Det bör ske en demokratisk process anser Tholander. Grannar och andra boende på orten borde få yttra sig innan kommunen ger klartecken.

Hon också synpunkter på den valda platsen.

- Att bygga en paddock är bra för Vikmanshyttan, säger Tholander. Men den bör inte ligga mitt i centrum. Det finns andra alternativ. Kommunen bör tänka mer långsiktigt.

Hon syftar till att marken ägs av kommunen, och är enigt detaljplanen ämnad för industriverksamhet.

- Den dag någon vill bygga en industri på området, får ridklubben flytta på sig, säger Bergman. Men fram till dess är det väl bra om vi kan nyttja marken, så kommunen arrenderar ut den till ridklubben ett år i taget.

- Det krävs en ganska stor investering från ridklubbens sida, en investering som kanske inte gäller mer än ett år.

Länsstyrelsen har fått in en begäran om Inhibition, men dess rättsenhet anser att ärendet "bör handläggas av Hedemora kommun i enlighet med förvaltningslagen".

Länsrätten har fått in en begäran om prövning av lagligheten i förvaltningens beslut.

- Det är ju bra att få saken prövad, kommenterar Michael Bergman. För att se om vi gjort rätt tolkning.

I nuläget står allt stilla i väntan på länsrrättens besked.

- Vi vågar inte påbörja arbetet, säger Maria Lindström. Nästa vecka ska vi ha ett möte med kommunen och den person som vill sätta stopp för våra planer. Jag hoppas att allt reder ut sig och att vi hinner bygga klart under sommaren.

Mer läsning

Annons