Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han började knarka som 14-åring

Annons

Det är bara att slå en signal från mobilen. Alla tider på dygnet finns det folk som kan leverera direkt. Vare sig det är rökheroin, hasch, amfetamin eller annat som behövs. Till och med lugnande mediciner är till salu.

Och polisen hinner inte med.

– Vi ser ju hur det går till när mord och annat rullas upp. Men samhällets resurser är begränsade, säger en polisman.

Den 18-åring som nu har åtalats för mord på sin mamma och pappa i Hedemora var inte psykiskt sjuk när han begick morden. Och han var inte psykiskt sjuk när han var med om den rättspsykiatriska undersökningen.

Han kan därför inte dömas till rättspsykatrisk vård. Det återstår bara fängelse.

Men var fanns samhällets resurser innan han blev en dubbelmördare?

Det frågar sig många som hört av sig till tidningen.

"Det var bara någon dag efter min 14- årsdag som jag var tillsammans med vänner som höll på med haschrökning. Första gången jag rökte hasch var i Sveparken i Hedemora".

Det berättade den nu häktade 18-åringen nyligen i ett polisförhör.

En okänd person hade med sig hasch i en snusdosa och en pipa gick runt bland barnen i Sveaparken som inte ligger långt från 18-åringens föräldrahem.

"Jag blev yr och kände mig nästan berusad. Jag hade ingen kontroll över min kropp. Den känslan var en av de bästa känslor jag haft", berättade han nyligen.

Efter den upplevelsen dröjde det inte mer än ett par dagar innan 14-åringen rökte hasch igen.

I januari året därpå träffade han en kamrat som använde hasch. Pojkarna köpte en "gubbe", ett gram, för 80 kronor. Innan sommaren hade pojken rökt mellan 60 och gram. Ibland kunde han röka flera dagar i sträck.

När han fyllde 16 år började han på gymnasiet Domarhagsskolan i Avesta. Där träffade han en elev som var knarkförsäljare. Han sålde rökheroin på skolan och pojken från Hedemora blev intresserad. Han köpte heroin för 100 kronor per gram.

"Jag tyckte bra om rökheroin, men hasch är en bra fylla och rökheroin en sämre fylla", enligt 18-åringen.

Han fortsatte med hasch som hade stigit i pris. Ett gram gick upp till mellan 80 och 100 kronor beroende på vem som sålde.

När han fyllde 17 började han experimentera med tabletter. Det fanns antidepressiva och smärtstillande tabletter på skolan. Tabletterna krossades och svaldes eller drogs in genom näsan.

Så har det fortsatt. Det tog aldrig slut hos försäljarna på skolgårdarna.

Ungdomarna började också titta på recept och läkemedelssidor på Internet.

Han började även med amfetamin och fick rabatt för att han köpte mycket.

Kort före morden i Hedemora åkte han till en knarkhandlare i Säter. Där köpte han 15 gram hasch som han betalade 800 kronor för. Dagen efter blev han anhållen som misstänkt för mord på sina föräldrar.

Dygnen före morden hade han rökt hasch. Han hade också ätit tabletter som han fått av någon utan namn.

"Det finns alltid någon som bjuder. Jag har nog rökt hasch för mellan 1 500 och 2 000 kronor per månad".

Enligt polisens "förklaring" till morden hade knarkandet tagit överhand. Föräldrarna som ville hjälpa honom att sluta kom i vägen. Därför blev 18-åringen i Hedemora en dubbelmördare.

Mer läsning

Annons