Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är vänskap som uppdrag

/
  • Dan Grufman har jobbat extra som ledsagare i fem års tid. – Det är ett väldigt intressant jobb. Jag känner att jag gör nytta, säger han.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

När Dan Grufman var 17 år gammal bestämde han sig för att ta ett extrajobb som ledsagare. Det var så han träffade Erik Wallin. Nu har det gått fem år och Dan Grufman arbetar heltid som snickare. Men han hinner fortfarande jobba som Erik Wallins ledsagare åtta timmar i veckan.

- Vi gör allt som kompisar ska göra. Det känns inte som att jag jobbar när jag är med Erik, inte efter fem år. Det känns som att jag är med en kompis, säger Dan Grufman.

Förutom att spela biljard, kolla på film och åka ut och fiska har de också rest tillsammans. De har bland annat varit på sommarsemester på både Gotland och Kolmården.

Vem som har rätt till ledsagare bestäms i Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, LSS. Det är kommunens uppgift att se till att lagen följs och anställa ledsagare till personer med funktionshinder. Keith Hawkings, chef på LSS-enheten i Hedemora, menar att en av svårigheterna med att anställa en ledsagare är att brukaren själv kanske inte trivs med ledsagaren.

- Ledsagningen baseras alltid på brukarens behov. När vi behöver ledsagare så annonserar vi. Ibland skriver vi annonserna tillsammans med brukaren, säger Keith Hawking.

Dan Grufman är väldigt nöjd med att han provade att arbeta som ledsagare. Han tycker att det är ett jobb som alla borde prova på.

- Det är ett bra jobb. Jag kommer ut på aktiviteter själv och så är det kul att göra någon glad. Erik skulle vara mycket mer isolerad om han inte hade mig som tog med honom ut på äventyr, säger Dan Grufman.

Fotnot: Erik Wallin heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons