Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grünewald talade vid kvinnodag

/
  • Lyssnade. Besökare vid s-kvinnornas träff i Vikmanshyttan lyssnar här till ett tal av AnnBritt Grünewald.  Foto: Roland Berg
  • Hos s-kvinnor. AnnBritt Grünewald talade vid en träff i Vikmanshyttan arrangerad av s-kvinnor i Vikmanshyttan och s-kvinnor i Dalarna.  Foto: Roland Berg

Annons

Det är faktiskt så att dödligt våld mot kvinnor i nära relationer har minskat enligt en rapport från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, förklarade hon.

Rapporten gäller en jämförelse mellan perioden 1971 till 1984 och perioden därefter.

- Delvis har sjukvården blivit duktigare på att rädda livet på folk, men jag är ändå övertygade om att det är ett trendbrott, sade hon.

Han talade även bland annat om den förändrade synen på brottoffer. När hon var tonåring skuldbelades brottsoffren, men idag behöver inte brottsoffren står där med skammen.

Det finns en typ av brott där kvinnor är överrepresenterade, snatterier, en tredjedel av alla butikssnatterier utförs av kvinnor, men totalt står kvinnor för bara tio procent av alla brott. När det gäller sexualbrott är siffran för kvinnor under en procent.

Hon berättade även att av de tjejer som hamnar i fängelse är andelen missbrukare större än andelen män i fängelser som missbrukar, hos kvinnor 75-80 procent.

Hon berörde även konsekvenserna för barn av att föräldrar gör brott och hamnar i fängelse. Det finns idag 8 000 barn i Sverige där den ena eller båda föräldrarna sitter i fängelse. Här berättade hon om de stora förändringar till det bättre som skett är det gäller besök i fängelser och fångarnas barn är inte längre osynliggjorda.

Träffen för s-kvinnorna bjöd även underhållning som inledning av 13-åriga Caroline Morelius, som bjöd på vacker sång, och som avslutning mer fin sång och musik och då av Alice och Elisabeth. Det var även servering och tillfälle att titta sig omkring i museet.

Mer läsning

Annons