Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösen fridlyses i Amungen

Annons

Fridlysningen av gösen kommer att gälla från den 1 maj till den 24 juni. Fiskestoppet kommer inte att införas i hela sjön. Det handlar endast om utloppet, delar ovanför utloppet och en sträcka längs Dalälven där gösen har sina lekplatser.

- Vi är måna om att lekplatsen får vara i fred under lekperioden så att de får föryngra sig, säger Johan Backlin.

Vilka delar som är fridlysta kommer att finnas utmärkta på kartor som går att få från fiskevårdsområdet. Dessutom kommer det att finnas informationstavlor vid sjön så att ingen ska behöva fiska på fel ställe av misstag.

För närvarande pågår ett forskningsprojekt i sjön för att studera gösens reproduktionsförmåga. De gösar som sätts ut i Amungen förses med en färgad prick på otoliten vilket är en liten platt kalkbildning i fiskens inneröra. Saknar gösen färgprick måste det med andra ord vara ett yngel till de märkta, utsatta gösarna.

Med hjälp av otoliten kan man för övrigt avgöra en fisks ålder precis som årsringarna på ett träd. Den växer till varje år med en bred ljus ring på sommaren och en smalare mörk ring på vintern. Men det är inte bara åldern som otoliten avslöjar. Man kan även avläsa till exempel svältperioder, om fisken rört sig i salt eller sött vatten och om den har anrikat miljögifter.

Troligtvis kommer lekplatserna i Amungen fridlysas varje år för att säkra en god reproduktion.

Mer läsning

Annons