Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med kärlek i Smedjan

/
  • Hyllning. Basisten framförde en hyllning till Helmer Bryd.
  • Jazzhyfs. Fredrik Swahn inledde kvällen med en kortkurs i jazzapplåderande.
  • Komp. Lisa Swahn kompades bland annat av basisten Nisse Palm och gitarristen Peter Almqvist.
  • Låt med sting. Lisa Swahn sjöng många fina låtar med jazzinfluenser, bland annat Stings Fragilidad översatt till svenska.

Annons

Fredrik Swahn inledde kvällen med en kortkurs i jazzapplåderandets svåra konst. Efter ett solo får publiken gärna applådera. Innan konserten drog igång testades publiken och fick med beröm godkänt.

- Det blir så spontant och härligt och det gör sig bra i radio, sa Fredrik Swahn med hänvisning till att konserten spelades in av P4 Dalarna.

Det kan kanske tilläggas att jazzapplåderandet inte får samma varma mottagande av musiker som framför ett klassiskt stycke. Det är inte lätt att hålla ordning på de kulturella kotteriernas kutym.

Lisa Swahn sjöng bland annat en låt med svensk text av Hasse Alfredsson. Hon avslöjade att hon hade fått författarens tillåtelse att ändra i en rad.

- I originalet står det "Jag tror man blir förlamad när man gråter", men jag ringde honom och frågade om jag fick ändra till "Jag vet man blir befriad när man gråter." Det fick jag.

I låtarna Prelude to a kiss av Duke Ellington och Ain't missbehavin' av Fats Waller spelade Peter Almqvist solo och gav prov på vilken gitarrvirtuos han är.

Också basisten Nisse Palm gjorde ett solonummer, en burlesk historia om sviken kärlek, naturbehov och hämnd.

- Det är min hyllning till Helmer Bryd, förklarade Nisse Palm som hade skrivit låten själv.

Det var Lisas kväll, men Fredrik anförde Stjärnsundskören i den svängiga gospeln Moanin.

Efter paus blev det allsång, men tyvärr hann inte tidningens utsände delta i den. I konserten medverkade även pianisten Hansa Berg.

Mer läsning

Annons