Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskusprojekt gör stor nytta

/
  • Friskusprojekt. Lisbeth Pettersson, Elin Alverås, handledare Zorica Cujetinovic och Anita Hedén har haft många viktiga samtal som lett till självförtroende och ny gnista.

Annons

Det tvååriga EU-projektet "Friskus i södra Dalarna" startade den 5 september 2005. Sedan dess har 67 personer tagit del i projektets olika aktiviteter. Målet har varit att lotsa deltagarna in på arbetsmarknaden igen, och hittills har 24 personer fått jobb. Zorica Cujetinovic, en av handledarna i projektet, berättar att majoriteten av deltagarna är inskrivna i högst sex månader. Under den perioden träffas de varje dag och gör saker tillsammans.

- De har gjort studiebesök, lärt sig att marknadsföra sig själva, fått friskvård och kostrådgivning, lärt sig intervjuteknik och deltagit i olika föreläsningar. I projektet ingår även praktik och arbetsträning, säger hon.

För deltagarna har projektet inneburit en oerhört viktig möjlighet att träffa andra i samma situation och hitta självförtroendet igen.

- För mig har projektet betytt allt, säger Anita Hedén. Det är så viktigt att känna att man är accepterad trots att man mår dåligt, tillägger hon.

En annan deltagare, Elin Alverås, konstaterar att det är så lätt att tappa tron på sig själv när man går hemma.

- Projektet kan hjälpa en att komma ut och märka att man klarar av ett jobb, säger hon.

Tryggheten i gruppen har gjort att de vågat anta nya utmaningar. Lisbeth Pettersson är en av dem som fått jobb.

- Jag har börjat leva igen, säger hon entusiastiskt.

De är alla eniga om att projektet är så angeläget att det borde få en fortsättning. Men några sådana möjligheter har tyvärr inte visat sig än.

- Jag vill rikta ett stort tack till alla deltagare, alla våra samarbetspartners och sådana som erbjudit oss praktikplatser och studiebesök, säger Zorica Cujetinovic.

Mer läsning

Annons