Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från festivalchef till team manager för Damkronorna: "Är lite udda inom hockeyvärlden"

Efter flera år inom festivalvärlden, bland annat som festivalchef för Rockstad Falun, lämnade Sara Arnestål musiken och vände sig till hockeyn. Hon axlade rollen som team manager för Damkronorna och reser numera över hela världen med det svenska landslaget. Ett engagemang som grunder sig någonting helt annat än ett medfött hockeyintresse.

Annons

Att Sara Arnestål, 33 år från Hedemora, blivit väldigt involverad i hockeyvärlden skulle kunna bero på en rad tillfälligheter. Hon själv kallar det för en slump och menar att hon aldrig tidigare varken haft ett hockeyintresse eller varit någon talang gällande skridskoåkning. Något hon däremot sökt sig till är olika uppdrag gällande projektledning, vilket är vad som fört henne samman med sporten.

– Det är lite udda inom hockeyvärlden att inte ha ett intresse för hockeyn. Men det gör också att jag tänker på ett annat sätt, säger Sara.

LÄS MER: Krönika/Damhockey: En ny liga, en ny säsong - och så lite gammal groll förstås

Det var under Saras projektledarstudier i Nyköping som kontakten med det svenska hockeyförbundet började. De vände sig då till klassen med frågan om någon kunde tänka sig att hjälpa till under en kommande hockeyturnering. En förfrågan som fångade Saras intresse och som blev startskottet för en långvarig relation.

– Nu har jag jobbat med hockeyförbundet i över sju år. Från början var jag turneringsassistent, sedan fick de en ledig tjänst och frågade om jag var intresserad, berättar Sara.

Sara Arnestål utanför bokhandeln där hon jobbar mellan uppdragen som team manager för Damkronorna.

Tjänsten blev hennes och sedan ett och ett halvt år tillbaka är hon team manager för Damkronorna. En roll som hon trivs väldigt bra med och som innebär att hon följer med på landslagets alla träningsläger och turneringar över hela världen. Väl på resande fot handlar det om att ta hand om bland annat hotellvistelser, resor och mat .

– Det är nästan lite som att vara reseledare. Jag har ju inte koll på själva hockeyn, men allt runt omkring, säger Sara.

LÄS MER: Leif Boork har förbundets förtroende

Truppen som reser tillsammans består av uppemot trettio personer. Det relativt höga gruppantalet, där både laget och ledarna ingår, är dock ingenting som känns främmande för Sara.

– Jag kommer från en stor familj, så jag är van därifrån. När vi skulle åka på semester första gången så var vi 27 stycken som åkte. Så man kan säga att det här med att resa med många personer inte är så ovanligt för mig, skrattar Sara.

Sara har bland annat hand om att organisera landslagets resor till träningsläger och turneringar.

Erfarenheten kring att organisera och planera kommer inte bara från familjesemestrar och studier. Sara har nämligen, under en lång period, varit delaktig i flera av Dalarnas största festivaler och hon förklarar hur sportvärlden och festivalvärlden är mycket mer närbesläktade än vad man skulle kunna tro.

– Jag har jobbat mycket med festivaler tidigare. Bland annat som festivalchef för Rockstad Falun. Sen har jag verkat inom Peace & Love under flera år, säger Sara som menar att de olika rollerna har en hel del likheter.

LÄS MER: Damkronorna avslutade med vinst i Kanada: "Måste vara något slags rekord"

Hockeysäsongen börjar alltid i augusti och redan i höst har Damkronorna hunnit besöka Kanada, norra Sverige och Finland. Totalt sett handlar det om runt tio veckors resande per år. När Sara inte ser till att allt flyter på som det ska under de olika vistelserna så arbetar hon som butikschef på bokhandeln Ugglan i Hedemora.

– Det är alltid fasta veckor när vi har turneringar eller läger och under de perioderna så tar jag ledigt från bokhandeln och jobbar med hockeyn istället, säger Sara.

Just resorna är någontingsom hon uppskattar. För även om mycket tid spenderas i olika ishallar så har hon hunnit med att se en del annat också. Och en plats som gjort ett extra starkt intryck är Kanada. Sara beskriver hur naturen där är något alldeles speciellt, men även hur hockeykulturen skiljer sig markant från den i Sverige.

LÄS MER: Uppgifter: Hemligt dokument bakom sprickan i Damkronorna

– Vi får nästan mer uppmärksamhet när vi åker till Kanada, som ju är ett riktigt hockeyland, än när vi är i Sverige. Alla i stan vet om att vi är där, trots att det är en storstad. Så de har oftast bättre koll än vad svenskarna har, säger Sara och tillägger, men det blir bättre och bättre i Sverige.

Intresset I Sverige för Damkronorna ökar, menar Sara.

Det svenska landslaget ligger för stunden femma i världen och inom de närmsta åren väntar flera stora mästerskap. Att Sara planerar att ta ledigt från bokhandeln i Hedemora för att kliva in i rollen som team manager under de kommande tillställningarna är en självklarhet.

– Just nu är det först och främst VM i USA i mars/april som vi siktar på. Sen är det OS i Sydkorea året efter som är vårt stora mål, säger Sara som ser framemot att få uppleva sitt första OS.

LÄS MER: Två Leksandsspelare med när Damkronorna vann säsongens första match

Och om vi går tillbaka till det där med att inte ha ett hockeyintresse, så menar Sara att det inte riktigt stämmer längre. Genom sitt engagemang inom hockeyförbundet har nämligen ett intresse för sporten kommit som ett brev på posten.

– Nu är jag ju väldigt hockeyintresserad, skrattar Sara.

Mer läsning