Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från början var hon bra liten på jorden

Annons

Det är svårt att tro att Vivi-Anne började livet i dödens gränstrakter. För det är en glad och pigg pensionär som tar emot i lägenheten i centrala Hedemora. Livsglädjen måste vara genetisk. Hon är mittenbarn i en niohövdad syskonskara och alla syskonen lever.

Att Vivi-Anne är så vital har hon nog inte bara arvsmassan att tacka. Säkert har hennes många intressen gjort sitt till.

Redan som barn tyckte hon om att rita och måla.

-När jag gick i sexan ville kompisarna ofta att jag skulle rita av dem. De blev små serier om deras framtid när de träffade killar och så, säger Vivi-Anne och skrattar.

Själv träffade hon en kille i Sollefteå 1957 på dans. Torbjörn hette han. Han var från Ludvika och gjorde lumpen i Sollefteå. Ett år senare gifte de sig.

Torbjörn och Vivi-Anne hade mer än dansen gemensamt. De delade även ett intresse för fotografi, måleri, resor och mat. Vivi-Anne har en hel bokhylla full av fotoalbum från deras gemensamma resor och andra händelser i livet.

Tyvärr blev det aldrig verklighet av deras planer på att starta en ateljé tillsammans eftersom Torbjörn gick bort 1996, samma år som Vivi-Anne gick i pension.

Före pensionen jobbade Vivi-Anne på försäkringskassan i Hedemora. Hon hann även med att jobba på omsorgsstyrelsens lönekontor och vikariera på förskolan Hattstugan i Vikmanshyttan.

Egentligen hade hon tänkt att plugga till lärare eftersom hon tycker om barn. Själv har hon två barn och nio barnbarn. Men istället blev det vuxenstudier på kontoristlinjen.

-Utbildningen låg nära hemmet och jag hade flera vänner som gick kontoristlinjen, förklarar hon.

Att det blev den banan har hon inte ångrat.

-Man träffade många människor och jag hade bra jobbarkompisar.

Det har blivit mycket resor efter pensionen, bland annat till Kanarieöarna, Cypern, Venedig och Polen. Från resan till Kalifornien minns hon halloween.

-Vi gick runt i häxhattar. Det var roligt, men man kände sig lite löjlig, säger hon och skrattar.

När hon håller sig hemma i Hedemora ägnar hon sig åt bland annat vattengympa, styrketräning och PRO-dans.

På födelsedagen den 10 februari håller Vivi-Anne öppet hus!

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons