Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor anmäler misshandel i Dalarna

Annons

Både anmälningarna av misshandel och våldtäkt ökade under årets första halvår, jämfört med samma period 2006. Om det beror på att brotten i sig ökar eller bara benägenheten att anmäla, är oklart.

- Polisen i Dalarnas län har i alla fall inte gjort någon extra satsning på att få fler att anmäla den här typen av brott, säger Stefan Eriksson, utredningschef vid polisen i Avesta.

Många kvinnor som har utsatts för våld i södra Dalarna söker vård på akuten i Avesta. Enligt avdelningschef Monica Brahn-Andersson försöker de alltid få kvinnan att själv anmäla brottet. Det är bara vid grovt våld som sjukhuspersonalen ringer polisen.

- Om kvinnor kommer in med blåmärken kontaktar vi inte polisen. Det krävs allvarligare frakturer för en polisanmälan, säger Monica Brahn-Andersson.

På akuten i Avesta händer det sällan att kvinnor söker vård för skador som de själva uppger har uppkommit genom en olyckshändelse, men som läkarna på akuten misstänker är orsakade av våld.

Polisen i Borlänge kommer också i kontakt med mäns våld mot kvinnor. Anette Stenius jobbar speciellt med att ta emot anmälningar från kvinnor och förhöra misstänkta gärningsmän. Hon vet precis vilka hon vill ge beröm.

- Kvinnojourerna i södra Dalarna gör verkligen ett jättebra jobb. Många gånger är det dit kvinnorna vänder sig först, innan de vågar kontakta polisen, säger Anette Stenius.

Hon riktar kritik mot kriminalvårdens resurser att behandla män som slår kvinnor.

- Många av de här männen skulle behöva vård för att bryta sitt beteende. Men hjälpen för dem är närmast obefintlig, säger Anette Stenius.

Trots att anmälningarna av misshandel mot kvinnor i Dalarnas län ökade under årets sex första månader, har det dödliga våldet mot kvinnor minskat i hela landet sedan 1970-talet. Det visar statistik från Brå. En förklaring till det är bland annat ett ökat ekonomiskt oberoende för kvinnor.

Mer läsning

Annons