Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina stipendier till violinisten Karin

/

Annons

Karin Hellqvist är inskriven på Musikhögskolan i Stockholm, men för närvarande pluggar hon via ett utbyte på Musikhögskolan i Berlin. Där tar hon lektioner för en violinist vid Berlinerfilharmonikerna vilket är en av världens främsta orkestrar för klassisk musik.

- Alla stora dirigenter och solister kommer hit. Man är verkligen bortskämd med högklassig kultur här i Berlin, säger Karin Hellqvist som inte bara intresserar sig för musik. Hon är även en flitig besökare av stadens konstmuseer.

Det ena stipendiet är på 15 000 kronor och kommer från Anders Sandrews stiftelse. Stipendiet kommer att delas ut den 24 april i Konserthuset i Stockholm. Dit kommer celebriteter som skådespelerskorna Birgitta Andersson, Anita Ekberg och Yvonne Lombard som får stipendium för sin långa gärning inom film och teater. Karin själv kan inte närvara eftersom hon är upptagen i Tyskland.

Det andra stipendiet är på 20 000 kronor och kommer från Sven och Dagmar Salléns stiftelse. Pengarna ska Karin använda för att finansiera sina resor mellan Berlin och Stockholm. I Stockholm har hon sina flesta spelningar och där finns också hennes pojkvän.

- Sedan behövs det alltid pengar för noter och saker till instrumentet, säger hon.

Karin Hellqvist har en förkärlek för samtida konstmusik. Hon spelar ofta sådant som uruppförs på Musikhögskolor av kompositionselever. Det är också i samtiden hon hittar favoriterna inom bildkonsten.

En av hennes grupper Curious Chamber Players har ett nära samarbete med den unga kompositören Malin Bång.

- I samtida konstmusik använder man sitt instrument på nya sätt och man använder sådant som traditionellt inte är instrument. I en av Malin Bångs kompositioner gör vi till exempel musik genom att släppa ut luft ur ballonger.

Den 4 till 6 maj ska hon till biennalen i Västerås med en annan av sina grupper, Trivium. Fem grupper deltar i en tävling och den grupp som vinner får göra en turné anordnad av Rikskonserter.

Fiol har hon spelat sedan hon var fem år och hon är glad att det blev just det instrumentet.

- Jag känner en kille som spelar slagverk. Han har bra mycket mer att kånka på än jag.

Fakta: Karin Hellqvist

Bor i: Stockholm/Berlin

Ålder: 23 år.

Familj: Pojkvän i Stockholm och föräldrar i Stjärnsund.

Intressen: Museibesök, all sorts kultur, sy och läsa.

Läser just nu: Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm.

Mer läsning

Annons