Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får miljoner i projektstöd - för att förse byns invånare med snabbare uppkoppling

Den ekonomiska föreningen Kullens Fiber lämnade in en ansökan till länsstyrelsen om projektstöd för att kunna ansluta byn Kullen till fibernätet. Något som nu ser ut att bli möjligt. Föreningen har nämligen fått beviljat nästan tre miljoner kronor i stöd.

Annons

I byn Kullen, som ligger inom Hedemora kommun, anger föreningen Kullens Fiber i sin ansökan om projektstöd att det finns 94 hushåll. Och man räknar med att 80 stycken av dem skulle kunna anslutas till fibernätet om man genomför ett projekt för att förse dem med den snabba uppkopplingslösningen.

LÄS MER: Därför dröjer fibern i Gagnefs kommun

Ansökan om att få projektstödet, för att kunna genomföra fiberanslutningen i byn, lämnades in till länsstyrelsen som nu har tagit ett positivt beslut i frågan. Beslutet anger att man får 60% av den totala kostnaden, eller 2 879 400 kronor, mot kravet att minst 85% av de angivna hushållen ska förses med fiberlösningen.

Stödet beviljas som en del av landsbygdsprogrammet 2014-2020 och delar av finansieringen kommer från den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Både Hedemora kommun och Digitala Dalarna stödjer beslutet då man anger att projektet ligger i linje med den kommunala och regionala bredbandsstrategin.

LÄS MER: Efter två veckors störningar - nu ska fibernätet fungera

Totalt räknar man med att kostnaden för att ansluta de 80 hushållen till fibernätverket kommer att uppgå till nästan fem miljoner kronor. När och hur projektet planeras att genomföras är i nuläget oklart.

LÄS MER: Nio av tio kommer att ha bredband år 2020

Mer läsning

Annons