Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjecentralen blev hennes räddning: "Mitt liv är mycket bättre nu"

När Aynalem Teshome fick reda på att familjecentralen existerade bestämde hon sig för att gå dit. Numera är hon där nästintill dagligen med sin dotter Edilauit och hon berättar om hur det hela har förändrat hennes liv dramatiskt. Framför allt har hon lärt sig hur hon ska uppfostra sin dotter på samma sätt som andra mammor gör i hennes nya hemland. Något som hon har bestämt sig för att göra.

Annons

När Linn Gråhns, verksamhetsledare för familjecentralen i Hedemora, fick syn på höggravida Aynalem Teshome som knappt orkade gå i den stekheta junivärmen bestämde hon sig för att agera.

– Jag stannade och frågade om hon ville att jag skulle skjutsa hem henne, berättar Linn.

Aynalem svarade ja och Linn körde henne hem. Sedan gick de båda skilda vägar.

Aynalem Teshome med sin dotter Edilauit.

Men efter en tid fick de åter kontakt genom en kollega till Linn som fick syn på Aynalem. Hon hade då fött sin dotter, med namnet Edilauit som betyder lycka, och kollegan tipsade henne om att besöka familjecentralen för att få hjälp med sin barnuppfostran. Något som den ensamstående mamman, utan tidigare erfarenhet kring hur man uppfostrar ett barn, beslutade sig för att göra.

– Hon berättade för mig att familjecentralen fanns på vårdcentralen och jag bestämde mig för att gå hit. Nu har jag varit här i två månader, säger Aynalem.

LÄS MER: Familjecentralen som är en nationell framgångssaga

Tidigare hade hennes liv varit relativt innehållslöst. Aynalem höll sig mest i sitt eget hem och de få gånger hon faktiskt gick ut genom dörren var det för att handla mat. Hon menar att familjecentralen, och personalens engagemang, har hjälpt henne att hitta en ny mening i livet och att hon nu uppskattar tillvaron mycket mer.

– Mitt liv är mycket bättre nu. Det är inte alls som förut när jag bara var hemma eller gick och handlade mat. Nu kan jag gå till familjecentralen också och det är jag jätteglad för, säger Aynalem som berättar att hon går dit nästintill dagligen.

En av de olika aktiviteterna på familjecentralen är babymassage. Här utövar Azeb Kbrom, en vän till Aynalem, massage på sitt barn. De båda brukar gå på babymassagen tillsammans.

På familjcentralen finns flera aktiviteter som föräldrar och barn kan ta del av, så som babymassage och speciella cafétillfällen. Just babymassagen är en aktivitet som både Aynalem och Edilauit uppskattar och som de ofta går på. Dessutom anordnas sångträffar där föräldrarna sjunger för sina barn. Något som Aynalem berättar att hennes mamma aldrig gjorde under hennes egen uppväxt.

LÄS MER: Entusiaster vill öppna familjecentral

– Där jag kommer ifrån läser eller sjunger man inte för sina barn. Det gjorde inte min mamma för mig heller. Men nu gör jag det för mitt barn, för när jag började komma hit fick jag lära mig att andra mammor gör så för sina, säger Aynalem.

Linn  håller i babymassagen. Till vänster syns Aynalem och Edilauit och till höger Azeb Kbrom och hennes son.

Aynalem är född i Etiopien och förklarar att det inte bara är sjungandet och läsningen som skiljer det afrikanska sättet att uppfostra sitt barn på mot det svenska. Men hon berättar även att eftersom hon numera bor i Sverige så vill hon också att hennes dotter ska växa upp på samma sätt som de andra barnen gör inom landet.

LÄS MER: Familjecentralen i Mora raseras

– Vi är inte i Afrika, vi är i Sverige, och då vill jag leva som andra lever här. Snart kommer Edilauit börja på dagis och jag vill inte att hon ska vara ensam eller att allt kommer kännas nytt för henne då. Här får hon träffa andra och leka med dem, så när hon börjar dagis kommer hon att veta mer om det och ha ett större självförtroende. Det skulle hon inte ha haft om hon bara hade varit hemma, säger Aynalem och berättar att hon känner till mammor som aldrig lämnar det egna hemmet med sina barn.

Linn Gråhns är verksamhetsledare på familjecentralen i Hedemora.

Aynalem verkar numera för att fler föräldrar ska vända sig till familjecentralen genom att berätta om hur hon och Edilauit utvecklas genom att vara där. Och hon har redan fått med sig två andra mammor dit vilket är något som personalen på centralen både uppskattar och uppmuntrar. En av de andra mammorna är Azeb Kbrom från Eritrea som brukar gå på barnmassagen med sin son tillsammans med Aynalem och Edilauit.

– Vi vill gärna att fler från andra länder kommer hit. Och vi märker också att när de har tagit det första steget så fortsätter de att komma, säger Linn.

LÄS MER: Letar nya lokaler åt familjecentralen

Vidare förklarar Linn hur Aynalem blivit till en bra förebild för andra genom hur hon ständigt vill lära sig mer och prova nya saker. Och Aynalem själv har ett tydligt mål med varför hon kommer att fortsätta komma till familjecentralen.

– Jag vill att mitt barn ska lära sig om vänskap. Och lära sig att inte bara ta saker, utan alltid fråga om lov först. Det är min plan och det är därför jag kommer hit varje dag, säger Aynalem.

Mer läsning

Annons